Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Zwevend huis vindt onderdak in CBK

Altijd al eens op een zwevend huis willen staan? Grijp dan nu je kans! 

In de tentoonstelling Cloudbusting te zien bij het CBK tonen Arjen Boerstra en Wim Warrink werken die spelen met krachten. 

Midden in een grote, witte ruimte in het CBK hangt een platform met daar op een houten huis. Een sissende rookmachine aan de zijkant blaast witte wolken rondom het vliegende bouwwerk. Zo lijkt het huis, à la de Disney-film UP, ergens hoog boven de aarde rond te zweven. In het gebouwtje zit Arjen Boerstra, gekleed in een net bruin pak achter een bureau. Hij kijkt door een raampje uit op een tweede kleinere ruimte waar het werk van zijn collega Wim Warrink staat. Met enigszins fijngeknepen ogen tuurt hij naar Wim’s rechthoekige, houten constructie waar in het midden een groot blok klei van vierhonderd kilo aan touwen hangt.

Eigen huisje in het CBK

Kunstenaar Arjen Boerstra staat nu voor zijn zwevende kunstwerk. “Het huis is hier gemaakt een beetje vanuit de behoefte van het niet willen zijn in een tentoonstellingsruimte, maar vooral een eigen plek te hebben. Wat ik dan vaak doe is een ruimte bouwen waar je je iets meer thuis voelt.” Dat Arjen vanachter zijn bureau naar Wim kan kijken heeft een symbolische waarde. De kunstenaars werken namelijk al acht jaar samen, Wim eerst als Arjens assistent. Nu Wim afgestudeerd is aan Minerva maakt hij ook zijn eigen kunstwerken. De tentoonstelling in het CBK laat de beide heren als twee individuele kunstenaars zien die sterk met elkaar verbonden zijn.  

Wetenschap of gebakken lucht?

De titel van de tentoonstelling Cloudbusting komt niet uit de lucht vallen. Voor Arjen en Wim slaat de titel op het feit dat je grootse dingen kunt maken die tegelijkertijd misschien wel gebakken lucht zijn. Dit geldt volgens hen ook voor hun werken in de tentoonstelling. Zo’n zwevend huis is heel indrukwekkend bijvoorbeeld, maar is het ook zinvol? Daarnaast is Cloudbusting ook de titel van een beroemd nummer van Kate Bush. In de videoclip ervan is een wetenschapper te zien die een regenmachine maakt, oftewel een cloudbuster.

Wim Warrink is net als de wetenschapper uit de videoclip van Kate Bush bezig met het uitvoeren van bijna wiskundige theorieën. Als een postmoderne Da Vinci experimenteert hij met verschillende materialen en krachten, zoals zwaartekracht. Een voorbeeld van zo’n experiment is de houten constructie met het hangende blok klei die in het CBK staat. “Ik was gewoon nieuwsgierig naar wat er zou gebeuren als je vierhonderd kilo klei omhoog tilt.”

Persoonlijke krachten

Arjen en Wim spelen in hun kunstwerken veel met natuurlijke krachten, maar als ze gevraagd wordt naar hun persoonlijke krachten valt er een korte stilte. “Ik weet het wel” zegt Arjen, “mijn persoonlijke kracht is dat ik eigenlijk altijd twijfel. Twijfel aan wie ik ben, wat ik ben en aan hoe dingen moeten. Je moet vertrouwen op wat je tegenkomt en op wat je ontdekt.” De kunstenaars kijken elkaar even aan en dan vertelt Wim vastberaden dat zijn persoonlijke krachten motivatie, fysieke kracht en nieuwsgierigheid zijn. “De instelling van ‘laten we het gewoon doen en kijken waar het schip strandt’. Dat zorgt voor verrassende elementen. Ik denk dat daar de kracht zit.”

De tentoonstelling Cloudbusting is nog t/m 24 april te zien in het CBK Groningen.

Tekst: Franciska de Beer
Foto’s: Sander van der Bij

Voor meer informatie over Arjen Boerstra: http://www.arjenboerstra.nl/
Voor meer informatie over Wim Warrink: http://www.wimwarrink.nl/

Radioreportage met Glasnost

Maandelijks gaan Kunstspot en Glasnost gezamenlijk op pad om ook in geluid verslag te doen van de beeldende kunst in Groningen. Franciska de Beer en Maarten Praamstra maakten een radioreportage van de expositie en sprak met beide kunstenaars over hun samenwerking, het optillen van vierhonderd kilo klei en hoe een rookmachine je niet in de wolken brengt, maar juist die illusie tegenspreekt.