Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst kijken

“Wol is best geniaal” - Claudy Jongstra over natuur, ambacht en kunst

Door: Gerdine Kruizinga, 14 juni 2016

“Wol heeft een twintigtal kwaliteiten en het is nog nooit gelukt dat chemisch of synthetisch te imiteren. Wol brandt niet, het is anti-bacterieel, het is elastisch, het kan vocht opnemen. Daarom kun je het ook in een ziekenhuis gebruiken. Ik kan eindeloos doorgaan. Wol is eigenlijk best geniaal.” Het is de Nacht van Kunst en Wetenschap. Het auditorium van het Groninger Museum is voor tweederde gevuld. Allemaal luisteren ze doodstil naar wat Claudy Jongstra, viltkunstenaar, te zeggen heeft.

Ze praat snel, alsof ze zo veel mogelijk informatie kwijt wil in het halve uur dat er voor deze lezing staat. Al pratend loodst ze ons door de 72 afbeeldingen van haar diapresentatie. Allemaal prachtige foto’s van haar werk en haar materialen. Al zou ze waarschijnlijk zelf ‘onze materialen’ zeggen, want ze spreekt voortdurend in de wij-vorm.

“Dit zijn uienschillen. Als je daarmee verft krijg je het meest ongelooflijke goud. Het is echt, ja, verpletterend. Elke dag staan we nog in die ververij en dan weet je gewoon niet wat je ziet. We doen ook nog steeds heel veel onderzoek naar verf en er ontstaan kleuren waar geen namen voor zijn. Dat komt omdat ze ook niet meer in onze omgeving zijn. Met het verdwijnen van de plantenkleuren is eigenlijk ook de taal verschraald, en de woorden voor die kleuren zijn er dus ook niet meer. Wij noemen het vaak de ui, maar het is gewoon een plant, of dit is de meekrap, voor dat rood. Maar het is eigenlijk geen rood, het is ook eigenlijk geen geel, het is de zon.”

In al haar woorden klinkt Jongstra’s passie door. Ze is nergens bescheiden: “Dit is een mooi werk,” zegt ze bijvoorbeeld bij een foto, of “dit werkt heel dynamisch.” Het grappige is dat ze alleen onbescheiden is als het over haar materiaal gaat: ze vindt haar materialen oprecht zo mooi, zo indrukwekkend, dat haar lezing bijna een liefdeslied is.

Aan het eind van haar verhaal komt nog heel even een Jedi-kostuum in beeld. Jaren geleden ontwierp Jongstra daar de stoffen voor. “Dit was best wel cool” is eigenlijk het enige dat ze erover zegt. Gelach in de zaal. Over haar doorbraak is ze dan weer heel bescheiden.

Het hart, dat is het thema van deze editie van de Nacht van Kunst en Wetenschap. Claudy Jongstra heeft haar hart laten spreken, zoals ze dat ook in haar werk doet. Of, zoals ze het zelf zegt: “Het gaat eigenlijk altijd over mensen wakker maken, prikkelen, inspireren, en, nou ja, een beetje blij worden denk ik ook.”