Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Werken in de kunst

Zo wordt kunst in de openbare ruimte gerestaureerd

Door: Annejet Fransen, 8 september 2016

Wie zich in de verheven nevelen tussen de muzen van de kunst bevindt, vergeet weleens dat al die prachtige concepten ook ten uitvoer moeten worden gebracht, wil je het ooit terugzien. En staat je bronzen beeld eenmaal in de stad te pronken, dan kan het gebeuren dat iemand die meer waarde hecht aan het materiaal dan het concept er een arm afzaagt. Kortom: de Kunst heeft een gieterij en restaurateurs nodig. Zoals Ateliers MTW (Museum Technische Werken) in Groningen.

In de ateliers wordt ijverig en efficiënt gewerkt. Er is een deadline: beeldhouwer Natasja Bennink heeft opdracht gegeven tot het gieten van een enorm beeld en de onthulling is over niet al te lange tijd gepland. Ook Boris Waalboer van de mal-afdeling heeft het druk, maar hij maakt een paar minuten vrij voor een rondleiding door de verschillende ruimtes.

“Dit werk, hier ben ik maanden mee bezig geweest.” Hij wijst op Snap, het beeld van een hand die een bijzonder onbeschoft gebaar lijkt te maken. Zoals de naam al doet vermoeden is het echter een kindvriendelijk kunstwerk: het staat in bevroren toestand op het punt om de vingers te knippen. “We moesten de scheuren vol laten lopen met kunsthars en daarna heeft de schildersafdeling het beschilderd”, vertelt Waalboer over het werk dat oorspronkelijk van hout was, maar later van kunststof omdat het op zijn standplaats voor de Oosterpoort tegen alle weersomstandigheden bestand moet zijn. Het atelier heeft het beeld van zo-goed-als-afgeschreven weer tot volle jazzy glorie gebracht.

Restaureren is een groepsinspanning

“Ik kom eigenlijk uit de IT, maar daar was ik helemaal opgebrand,” vertelt Waalboer. Ateliers MTW neemt mensen in dienst die wat hulp nodig hebben om te reïntegreren in de arbeidsmarkt. Met behulp van een vast ritme en begeleiding wennen ze niet alleen weer aan het hebben van een baan, maar leren ze ook een vak. Of zeg maar gerust: een waar ambacht. Waalboer begeleidt inmiddels alweer nieuwe werknemers.

“We krijgen opdrachten van de gemeente, maar de meeste komen van kunstenaars zelf. Veel uit het noorden, hoewel we opdrachten uit het hele land krijgen. Het werk hier is elke dag anders.” In de ateliers worden wasmodellen gemaakt, die worden omhuld door gipsmallen. Als de was eruit is gesmolten kan het brons in de gipsen omhulsels gegoten worden. Nadat het bronzen beeld afgekoeld is volgt de nabewerking: gipsresten verwijderen, slijpen, lassen, beitelen en patineren.

Elke stap in het proces wordt uitgevoerd door andere mensen, waardoor het geheel een groepsinspanning wordt. Dat is duidelijk te merken aan de vriendschappelijke sfeer die er in de ruimtes hangt. De twee dozijn medewerkers vormen een hecht team en dat zorgt voor mooie resultaten, ook bij de restauraties. Jongensfiguur van Ludwich Oswald Wenckebach was danig bewerkt door vandalen en ondergaat momenteel een intensieve restauratie. Ook al staan we er niet bij stil, door het nauwkeurige handwerk van deze restaurateurs kan de (niet zo jonge) Jongensfiguur vast zijn drieënzestigste verjaardag weer vieren op zijn eigen standplaats in het Pioenpark.

Kijk ook op www.ateliersmtw.nl.