Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst kijken

Verdwenen musea in Groningen

Door: Franciska de Beer, 22 februari 2018

Musea komen, musea gaan. Deze vier musea in Groningen hebben de tand des tijds niet doorstaan.

1. Volkenkundig museum

Van Marokkaanse kettingen tot Surinaamse lappenpoppen. Veel stukken uit het Volkenkundig museum waren verzameld door de Groninger hoogleraar theologie Theodoor Pieter van Baaren. Omdat zijn collectie te groot werd voor zijn huis, schonk hij zijn verzameling primitieve kunst aan de Rijksuniversiteit Groningen onder één voorwaarde: er moest een museum komen. Zo opende in 1978 het museum in de voormalige textielfabriek aan de Nieuwe Kijk in ‘t Jatstraat. Van Baaren vernoemde het museum naar zijn voorganger aan de RUG: oud-minister Gerardus van der Leeuw. Het museum bestond slechts 25 jaar. De universiteit verkocht het pand aan een projectontwikkelaar die er appartementen van maakte.

2. Tabaksmuseum

Net als bij het Volkenkundig Museum, begint de geschiedenis van het Tabaksmuseum bij een hobbyverzamelaar. Toen Niemeyer de collectie pijpen, snuifpotten en tabaksdozen van Georg Brongers uit Middelstum ontdekte, kwam de Groninger tabaksfabrikant op het idee om een Tabaksmuseum op te richten. Decennialang deelde het museum van Niemeyer het dak met het Scheepvaartmuseum aan de Brugstraat, maar daaraan kwam in 2011 een einde. Niemeyer kreeg een nieuwe eigenaar, British American Tobacco, die weinig belangstelling zou hebben voor deze Groninger historie. Bovendien vond men het promoten van roken toen niet meer verantwoord. Of zoals de NOS destijds kopte: ‘Roken is uit, Tabaksmuseum sluit’.

3. Instituut voor nijverheid en techniek

Een brandweertentoonstelling, een ruimtevaartexpositie of een tentoonstelling over ‘de bedrijvige vrouw’. Met het organiseren van beroepsexposities probeerde het Noordelijk Instituut voor Nijverheid en Techniek scholieren te helpen bij hun beroepskeuze. In het gebouw aan de Agricolastraat waren een postkantoor, een bank, een winkelstraat en zelfs een laboratorium nagebootst. Zo konden scholieren ervaren hoe het is om een kassière of bankier te zijn. In 1965 opende het instituut haar deuren, die in 1987 weer moesten sluiten wegens ingetrokken subsidies van de noordelijke provincies.

4. Natuurmuseum

Op de laatste dag stapte een recordaantal bezoekers het Natuurmuseum binnen. Allemaal wilden ze nog een laatste blik werpen op de opgezette mammoet, kleurrijke vlinders en fraaie vogels. Het museum was opgericht in 1932 en destijds met het Scheepvaartmuseum gevestigd in het Goudkantoor. Na een aantal verhuizingen kwam het Natuurmuseum in 1995  terecht in het voormalige Groninger Museum aan de Praediniussingel, die momenteel kunstacademie Minerva huisvest.​

Tot verdriet van menig stadjer kon de grote belangstelling op de laatste dag de sluiting in 2007 niet verhinderen. Te weinig geld en te weinig bezoekers deden het museum de das om. Het Natuurmuseum bestond 75 jaar.