Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunstshots

Van verflagen scannen naar forensisch onderzoek

Door: Desta Matla, 20 februari 2018

Het Rijksmuseum bezit een machine die eigenlijk bedoeld is voor het scannen van schilderijen, maar blijkbaar ook een ondersteunend instrument kan zijn in het oplossen van misdaden.

De scanner legt verflagen bloot zonder het schilderij aan te tasten. Zo kunnen er bepaalde stoffen in de verf opgepikt worden die achter de zichtbare verflaag zitten, waardoor potloodtekeningen, wijzigingen in de compositie of zelfs geheel andere schilderijen aan het licht komen. Het apparaat hielp in 2015 een portret van Rembrandts hand onder het schilderij Oude Man in Militair Uniform te vinden. 

Op zichzelf is dit instrument al heel interessant omdat het inzicht kan geven in de processen van de kunstenaar, maar met een CSI-waardige plottwist heeft het Nederlands Forensisch Instituut een tweede toepassing voor het apparaat gevonden. Zo kan het apparaat ook bloedsporen oppikken, verfresten en metalen snippers van kogels localiseren en zelfs sperma opsporen. Eigenlijk lijkt het ook wel een beetje op elkaar: net als bij schilderijen wil je het forensisch bewijs niet beschadigen, maar er wel meer over weten.

Het scannen van één stuk kleding kost nu nog een hele nacht en vorig jaar duurde het scannen van het schilderij Claudius Civilis (ook door Rembrandt, eind 17e eeuw) 21 dagen en nachten. Het kan dus nog even duren voordat het Nederlands Forensisch Instituut zich in een ware CSI-aflevering waant, maar de onderzoeksresultaten zijn veelbelovend.