Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst kijken

Op safari in Drenthe: een reislogboek over ons bezoek aan Into Nature

Door: Marike Masker, 2 september 2018

De kunstroutes van Into Nature: Out of Darkness geven je de mogelijkheid om in de Drentse natuur kunst te bewonderen van internationaal gerenommeerde kunstenaars. Wij zijn dol op het spotten van kunst, dus vertrokken we met de trein vanuit Groningen op wereldreis naar Drenthe. Lees hier ons reislogboek met handige tips en inspiratie om het meeste uit je kunstsafari te halen.

10.19 uur

Het is een zonnige zaterdag in augustus 2018. 
Wij, twee avontuurlijke Kunstspot-redacteuren, verzamelen op station Groningen voor onze reis naar Drenthe. We zijn beide op tijd, maar het is te laat om koffie te halen. Gelukkig hebben we appels mee voor de dorst, maar daar zit geen cafeïne in.

10.23 uur

De trein vertrekt richting Meppel. Ondanks het cafeïnegebrek is de stemming goed en onze verwachtingen van ons safari-dagje zijn hooggespannen.
Iris Rijnsewijn, mijn reisgenote, is tevens de organisator van het flankerende programma van Into Nature. De afgelopen maanden heeft zij de organisatie van de tentoonstelling dichtbij meegemaakt.

Terwijl we door de velden denderen vertelt Iris mij hoe ingewikkeld het was om sommige kunstwerken op de juiste plek in de natuur te krijgen. Logistiek gezien is een expositie in een groot natuurgebied inrichten anders dan in een museum, maar artistiek gezien ook: denk aan een gigantische stenen bol van duizenden kilo’s die vanuit Berlijn naar een zompig Drents bospad gebracht moet worden. Of aan urenlange facetime-conversaties met een kunstenaar in Argentinië, om af te stemmen waar zijn lemen vogelnestjes gemonteerd moeten worden, op wijdversprijde plekken in het bos, op specifieke takken en hoogtes, met een ingewikkelde lijm-methode. Waar en hoe de werken uiteindelijk terechtkomen heeft invloed op de beleving ervan.
Het doel van Into Nature is om de relatie tussen mens en natuur aan de kaak te stellen en alleen al bij het plaatsen van de kunstwerken is dat thema terug te zien. 

10.42 uur

Het openbaar vervoer in deze uithoek van het land is dunbezaaid, dus goede voorbereiding om ter plekke te komen is nodig; keurig een uur van tevoren bellen we de belbus van Meppel naar Frederiksoord.

11.20 uur

We zijn op station Meppel en wachten 20 minuten op de belbus. We moeten plassen en er is geen wc. Er is ook geen koffie te koop vandaag. We eten appels.

12.03 uur

Vanaf halte Frederiksoord moeten we 100 meter rechtdoor lopen naar Huis van de Weldadigheid, waar de safari begint. We kopen kaartjes bij de balie en krijgen een reisgids en een routebeschrijving.

12.15 uur

Om na onze wereldreis op krachten te komen voor de safari, besluiten we koffie en appeltaart op het terras te nemen. De appeltaart is te eten.

12.30 uur

We verzamelen in de hal van Het Huis van de Weldadigheid voor een rondleiding van conservator Nils van Beek. Een vrijwilligster probeert extra mensen voor de rondleiding te werven op het terras.

Ondertussen vertelt Iris mij dat de koloniën van Weldadigheid, waar ook Het Huis naar is vernoemd, opgericht zijn door generaal Johannes van den Bosch, vanuit het verlichtingsideaal de heersende armoede van bovenaf te verhelpen. Tussen 1818 en 1911  werden 1400 arme gezinnen uit de grote steden ondergebracht in Frederiksoord en omliggend gebied. Het doel was ze ‘op te voeden’ en ze te helpen een boeren bestaan op te bouwen.
 

12.35 uur

Conservator Nils loopt binnen, zijn vrouw en dochter van een jaar of negen, komen achter hem aan. Ook sluit er een ouder echtpaar aan dat matig tot redelijk ter been is.
Verlegen enthousiast vertelt Nils dat Into Nature een samenwerking is van verschillende Drentse en Friese partijen, waaronder het Drents Museum, Staatsbosbeheer en stichting KiK, waarvoor hij werkt. De kunstenaars zijn internationaal bekend en inspireerden het tentoongestelde werk op de Drentse omgeving.

De oudere vrouw die redelijk ter been is vraagt enigszins verontwaardigd waarom er geen lokale kunstenaars benaderd zijn voor dit project. Nils antwoordt dat het doel van Into Nature is om dit gebied, met al haar geschiedenis, door externe ogen te laten bekijken. Ook hopen ze een breder publiek te trekken met deze grote namen. Of dat lukt is een ander verhaal.

12.38 uur

De safari begint binnen, in een donkere ruimte. We spotten direct gigantische wormen. Het kunnen ook darmen zijn, dat is voor interpretatie vatbaar.

12.51 uur

We lopen de tuin door en komen aan in de verwilderde glazen kassen van de oude tuinbouwschool. Grote zwarte houten vormen doemen op tussen het groen.
Safari-leider Nils vertelt dat deze specifieke figuren alleen in deze specifieke kassen voorkomen. Ze zijn ter plekke opgebouwd door kunstenaar Matthew Day Jackson, met hout uit de Drentse bossen. Nils legt uit dat de figuren gebaseerd zijn op odalisken, ofwel ‘liggende naakten’, uit de klassieke tijd. We verwonderen ons over de elegantie van Drents hout.
 

13.14 uur

We spotten een rij hangende smoezelige doeken in verschillende aardetinten. Kunstenaar Adrien Vescovi verft de doeken in Frankrijk met natuurlijke grondstoffen en laat ze vervolgens door de natuur zelf verder bewerken.
Hij probeerde ook een doek te bewerken in een vijver hier verderop, maar dat is mislukt, daarom heeft hij hem maar als kunstwerk in het water laten liggen. Er zit allerlei groene smurrie op, maar geen verf. Het stinkt nogal.

13.23 uur

We lopen een lange rechte laan op het bos in. Een paar honderd meter verderop ligt een bol op het pad ter hoogte van een 9-jarig kind. Van dichterbij lijkt het een blauwe planeet. Met glitter. Het is een natuurlijke steen uit Brazilie van 5000 kilo. Of was het 6000? Ik had nauwkeurigere aantekeningen moeten maken, maar ik was te zeer onder de indruk van deze bijna buitenaardse impressie om daaraan te denken.

13.31 uur

We slaan rechtsaf naar het hart van het sterrebos. In het hart van de ster komen alle lanen samen in een ronde open plek waar een boom staat. Vanaf hier konden jagers heel makkelijk 360 graden van het bos overzien en aan alle kanten overstekend wild afknallen zonder zelf te hoeven bewegen. Efficiënt, lijkt me.

13.34 uur

In de boom spotten we een vreemdsoortig vogelnest. Het is van leem en het komt uit Argentinië. Er zijn tientallen dit soort kunstnesten te vinden in het gebied als je goed zoekt.  Enkele zijn bewoond door locale fauna. Met name kleine vogels en wespen zijn er dol op naar het schijnt.
We vinden het een leuk idee dat locale vluchtelingen een hier in allochtone behuizing terecht kunnen.

13.47 uur

In een stukje afgezet bos spotten we een groepje dikke varkens en hun kroost. Ze knorren luid. Een vrouw aait een van de varkens en besluit tegelijk het schrikdraad vast te pakken. Zowel zij als het varken krijgen een schok en stuiteren in koor gillend achterover.
Safari-tip: pak geen schrikdraad vast als je geen intenties hebt jezelf of iemand anders te martelen. 

14.00 uur

We lopen nog een stukje door het sterrebos, spotten nog een aantal vogelnesten en eindigen de safari waar we begonnen, bij Huize van de Weldadigheid. We zitten nog steeds in kunstspot-modus, dus terug op het terras valt ons oog direct op uitheems Drents bier.
Het smaakt lekker, maar 10% alcohol blijkt sterker dan we op onze lege safari-magen aankunnen.

14.16 uur

We tuimelen de belbus-taxi in. Ik vind een OV-kaart met de foto van een kale man op de grond. Ik geef hem aan de chauffeur. Die checkt de kaart in en zegt dat het niet mijn kaart is. Ik bevestig dat.

15.12 uur

In de trein terug naar Groningen evalueren we de dag. We zijn moe maar voldaan. De reis is lang, de natuur is prachtig en de kunst verfrissend. Into Nature bevredigt bij ons verschillende reisbehoeften die niet altijd verenigbaar zijn, namelijk die van onze innerlijke avonturier; de culturele-(steden)tripper en de rustzoeker tegelijk. Ik ga graag nog heel veel meer van Into Nature zien.
 

Tips

  • Ben je net als wij dol op reizen, pak dan vanaf Groningen de trein naar Meppel en vanaf daar de belbus naar Frederiksoord. Niet vergeten: een uur van tevoren bellen en benadrukken met hoeveel personen je bent.  
  • Je kan ook met de auto gaan, dat is een stuk sneller en makkelijker.
  • Als het mooi weer is en je hebt een racefiets, dan valt het zeker aan te bevelen om die te nemen.
  • Trek ruim de tijd uit voor je safari. Wij hebben alleen de kortste wandelroute gedaan, maar er is veel meer te zien
  • Je kunt nog kunstspotten bij Into Nature tot 16 september 2018. Over twee jaar volgt de nieuwe editie.
  • Meer info vind je op Intonature.net