Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunstshots

Deze man spendeerde 32 jaar aan het maken van kunstige paaseieren

Door: Lisette Verhoog, 16 februari 2019

De Russische Peter Carl Fabergé (1846) kreeg het vak als goudsmid met de paplepel ingegoten. Papa Fabergé was al een bekend juwelier in Sint-Petersburg en stond bekend om zijn vakmanschap. Fabergé junior trad in zijn vaders voetsporen en begon te werken bij het juweliershuis Fabergé.

De paaseieren van Fabergé zijn echte bezienswaardigheden en worden over het algemeen gezien als ware kunstwerken. Het maken van zijn populaire eieren begon met een opdracht van twee rijke tsaren. Waar je als kind aan de slag ging met een eierverfmolen bestelden deze twee heren simpelweg 52 met juwelen overgoten paaseieren. Gewoon, om als cadeau weg te geven. Elk ei met zijn eigen surprise. Geen frommels in een plastic kokertje natuurlijk. Nee, een met goud vergulde feniks, ridder op paard of een compleet paleis.

Alleen al zijn creatie het Moskou Kremlin ei gemaakt van onyx, vier kleuren goud, zilver, wit en groen emaille, glas én olieverf. Dan zie je het werk van een echte kunstenaar. Wel peperduur werk. Het recordbedrag van een Fabergé-ei staat op 12,5 miljoen euro. Ze staan tentoongesteld op verschillende locaties: zestien bij particulieren, vijf bij Koningin Elizabeth II en een aantal in musea. Vandaag de dag zijn tien eieren nog vermist. Tja, wie verstopt er dan ook een Fabergé-ei met Pasen?