Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Interview

Kunst boven de bank | "Ik hou van het verhaal achter kunstwerken"

Door: Franciska de Beer, 14 juni 2018

In de serie Kunst boven de bank ontdekt Kunstspot de kunstschatten van haar eigen lezers. Wat hangt er boven de bank van maatschappijleerdocente Eva Vrieze-Liu (1980)?

In haar woonkamer geen Billy-kast van de Ikea, maar een donkerhouten kano, afgewerkt met planken. Die kreeg ze cadeau voor haar afstuderen in sociologie. Het kenmerkt het huis van Eva Vrieze-Liu: overal schuilt een verhaal achter. Neem de ingelijste aquarel van cashewvruchten en ramboetan die ze trots in haar handen vasthoudt.

Waarom is deze aquarel zo bijzonder?

“Het is geschilderd door mijn man toen we samen op vakantie waren in Suriname. We zaten op een hele mooie plantage, net buiten Paramaribo. Hij pakte de cashewvruchten van de grond en is gaan schilderen. Uren en uren is hij ermee bezig geweest. Ik vind het schilderij zo mooi vanwege alle herinneringen. Ik voel er echt wat bij."

Wat is het verhaal achter de flessen boven de bank?

“Deze flessen hebben we gevonden op een oude, overwoekerde slavenplantage in Suriname. Gewoonlijk komen daar geen toeristen, maar een kennis bracht ons er naartoe in een kano. De flessen komen uit de achttiende of negentiende eeuw. Plantagehouders dronken toen veel bier omdat ze niet tegen het Surinaamse water konden."

"Over bierflessen gesproken, in Suriname zetten ze een literfles bier op tafel waar ze dan samen uit drinken. Dat vind ik een hele mooie traditie. Af en toe doen wij het thuis ook, dan zetten we een flesje Leffe op tafel. Een literfles gaat niet meer. Nu we een dochter hebben, is die tijd is voorbij.”

De schilderijen hier in huis hebben een tropisch tintje. Hoe komt dat?

“Mijn man, Frenky Liu, komt uit Suriname. Hij is kunstschilder. In zijn werk komt altijd dat tropische en zwoele naar voren. Daarnaast is het misschien een stukje heimwee. Als kind heb ik van mijn derde tot zevende ik in de tropen gewoond. Terug in Nederland heb ik erg veel heimwee gehad. Zodra het kon, ben ik steeds teruggegaan. Ik heb Spaans geleerd in Ecuador, stage gelopen in Peru en gewerkt in Nicaragua.”

Wat is de waarde van kunst?

“Het mooie aan kunst vind ik de tijdloosheid. Ik hou van het verhaal achter de kunst. Het heeft ook te maken met ‘consuminderen’, dat je gaat nadenken over de betekenis van je spullen. Ik zou zeggen: koop iets waarbij je echt wat voelt.”

Is er een link tussen kunst en het vak waarin je lesgeeft?

“De link met maatschappijleer is dat het kinderen goed kan doen om zich te uiten met kunst, omdat ze daarbij anders mogen denken. Zowel maatschappijleer als kunst leert je een andere bril op te zetten. Wat de maatschappij nodig heeft is mensen die out of the box denken, omdat er problemen zijn die we niet kunnen oplossen met ons huidige denken.
Kijk bijvoorbeeld naar de verwarde mensen op straat. Zij zijn niet gek, maar vinden deze wereld wel een beetje moeilijk. Soms wordt daar zo onverschillig over gedaan, maar het zou juist mooi zijn als je probeert het verhaal achter mensen te zien.”

 

Tekst: Franciska de Beer
Beeld: eigen foto’s