youtube.png
Lijstje

Jaaroverzicht: de 10 meest gelezen artikelen in 2017

Nu het einde van het jaar in zicht is blikken we bij Kunstspot terug op 2017. Er zijn dit jaar veel verhalen, interviews, reportages en lijstjes gepubliceerd. Maar welke waardeerden jullie het meest? Om die vraag te beantwoorden zetten we de tien meest gelezen artikelen in 2017 op een rij.

10. Het Groninger Museum noemt Auguste Rodin (1840-1917) de grootste en invloedrijkste beeldhouwer van de moderne tijd. Maar waarom is de Franse Rodin zo belangrijk, zelfs honderd jaar na zijn dood? Wat maakt hem eigenlijk een ’genius’? En hoe kun je eigenlijk naar beeldhouwkunst leren kijken? Kunstspot vraagt het aan de conservator van de tentoonstelling Rodin – Genius at Work, Suzanne Rus. Dit is 'Rodin voor Dummies’, dé gids voor de Rodin-leek

9. Meesterwerken hebben soms even tijd nodig om gezien te worden als meesterwerk. En wie bepaalt wanneer iets een meesterwerk is? Misschien ziet de kunstenaar een topstuk in zijn werk en critici niet. Kan een kunstenaar überhaupt zijn eigen meesterwerk kiezen? Galerie Pictura daagde 85 kunstenaars uit.

8. IKEA, de grote blauw-gele woonwarengigant waar iedereen wel iets van in huis heeft. Zulke massaproductie kan geen exclusief design zijn, zou je denken. Maar wist je dat IKEA heeft samengewerkt met veel verschillende gerenommeerde designers? Misschien heb je onbewust wel topdesign in huis. Zet je schrap: hier zijn zeven beroemde ontwerpers die voor IKEA hebben gewerkt.

7. Fotografie is een kunstvorm, maar niet alle fotografie is kunst. De foto’s in de tentoonstelling World Press Photo 17 zijn een selectie van de beste actuele persfoto’s uit 2016. Ze nemen je mee naar andere culturen, met andere gewoontes, maar in de presentatie van de beelden is er ook veel aandacht voor de compositie, kadrering en het licht van een foto. Kunstspot bezocht met stadsfotograaf Joram Krol de foto-expositie. Hoe kijkt een fotograaf naar deze foto’s en wat kunnen wij daarvan leren?

6. De bovenverdieping van het Nederlands Stripmuseum: een wandje waar een foto op is geprint, met een uitgezaagd gat op de plek van het hoofd van een vrouw. Een jonge stagiair slaat een spijker in het wandje om ‘m weer vast te zetten. “Er is net een schoolklas geweest en iedereen wilde een foto, daarom stond-ie een beetje los,” vertelt hij. Hij vindt de Kakhiel-tentoonstelling de leukste in het museum.

5. Suppoosten zijn er niet, en een museumkaart is niet nodig. Toch banen zich in het UMCG dagelijks meer dan tienduizend bezoekers door een zee van schilderijen en sculpturen. Kunstspot kreeg een exclusieve rondleiding door Anna Kramer, hoofd kunstzaken bij het UMCG.

4. Eind september 2016 spraken we vier eerstejaarsstudenten Autonome Beeldende Kunst over hun verwachtingen, dromen en inspiratiebronnen. Inmiddels zit hun eerste studiejaar er bijna op en is het tijd om de balans op te maken: hoe hebben Bas, Daniel, Berber en Ingrid hun eerste jaar op Academie Minerva beleefd? Zijn hun verwachtingen uitgekomen? En hebben ze nog tips voor aspirant-kunststudenten?

3. Waar kunnen startende kunstenaars in Groningen terecht? Ellen de Haan is eigenaresse van de salon en een jonge ambitieuze ondernemer die voor (beginnende) kunstenaars, ontwerpers en illustratoren een plek heeft gecreëerd waar zij een atelier kunnen huren en waar hun werk verkocht kan worden. Dit artikel is er een uit de serie 'Werken in de Kunst' en gaat over het op weg helpen van kunstenaars.

2. Een kunstwereld is niks zonder musea, galeries en kunstenaars. Maar die kunstenaars moeten natuurlijk wel worden opgeleid. Sam Peeters (1976) is stripmaker, illustrator én docent aan twee verschillende kunstacademies en vertelt in dit artikel over zijn werk als docent aan de kunstacademie.

1. Kunstwerken op straat staan niet altijd even prominent op een sokkel zoals in een museum en sommige laten zich maar moeilijk vinden. Ze hangen in de lucht, staan verdekt opgesteld tussen bomen of juist midden in een drukke winkelstraat. In dit artikel lees je over de 7 best verborgen kunstwerken in Groningen.

Gerelateerde verhalen

Deel nu:
Scroll To Top