Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

In het hart van de Stad tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap

Waar het hart vol van is, daar stroomt de mond van over. Dus als de hele binnenstad volloopt met kunst en kunstenaars kun je er zeker van zijn dat Kunstspot ter plekke is en verslag doet. En foto’s maakt. Video’s, bovendien. We organiseerden zelfs een heuse talkshow! Wil je nog eens teruglezen over je festivalervaringen of zien wat je gemist hebt? Ik presenteer u: de Nacht van Kunst en Wetenschap in hartje Groningen

Of je nou komt voor 'beroemdheden' als André Kuipers en Hans Aarsman, schrijvers als Ronald Giphart en Susan Smit of puur en alleen voor de muziek van Beans&Fatback, Janne Schra of Lucky Fonz III: eerst haal je een bandje op het Akerkhof. Aan het begin van de avond beland je daar temidden van een hele troep mensen, gekleed in alle tinten pastel: het is zomer en dat wordt gevierd met bier (speciaalbier, uit de speciaalbierbus) en blijmoedige muziek. Jorn (13, dus nog geen speciaalbier): “Ik ga zo in ieder geval naar de Der Aa-kerk, en misschien later nog naar Son Mieux. Daar gaat mijn zus ook heen.” Op dat moment roept zijn vader dat de kerk open is: de Nacht is begonnen.

Levende materie

Binnenin de kerk gonst vooral één woord: duurzaamheid. Ons energieverbruik en de mogelijkheden van technologie zijn verbeeld met behulp van installaties, proefjes en schermen. Als je doorloopt bots je haast tegen een gigantische kroonluchter van hangende stethoscopen. In het Hylozoic Heartbeat Sculpture van kunstenaar Leen van Wijngaarden kun je materie horen leven. Of, als je minder filosofisch bent ingesteld, je eigen hartslag door de kerk horen bonken.

Tenminste, als het geluid niet overstemd wordt door de blenders van Science Linx een paar meter verderop. Twee zwijgzame doch behulpzame studenten laten je daar een smoothie in elkaar fietsen bij wijze van gezonde en energiezuinige versterking. Sommige bezoekers hebben zelfs energie over: “Ik heb al een smoothie gehad en ik mag niet nog een keer, dus nu ga ik gewoon even fietsen,” deelt een jochie van een jaar of acht mee aan de aanwezigen.

Wie meer kunst dan wetenschap wil kan onder meer terecht bij het Groninger Museum. Daar kun je een lezing bijwonen of een tentoonstelling meepikken, maar het allerleukst zijn de talkshows van, jawel, Kunstspot! Rosa Timmer en Peter Dicke presenteren twee halfuren met vernieuwende en kunstzinnige gasten: Barbara ‘Stripkoningin’ Stok, Tjeerd ‘Expert in Algenjacht’ Veenhoven, Chantalla ‘De Smaakmaker’ Pleiter, Joachim ‘Laag Over Laag’ Nieuwhof en Janne ‘Blue Hour’ Schra.

Gospelklanken uit een synagoge

In de Folkingestraat iets verderop stroomt muziek de straat op vanuit de synagoge. De klanken van The Gospel Sessions Vol. 2 lokken voorbijgangers het overvolle gemeenschapshuis binnen. “Het is de eerste keer dat het Nieuwe Testament hier klinkt! Gospel in de synagoge kan natuurlijk niet, maar voor één keertje zullen we maar sjoemelen,” grapt Marcel Wiggers. Hij is de gids die een horde belangstellenden rondleidt langs kunst, historie en wetenschap in de Jodenbuurt.
Zo laat de Nacht niet alleen de merkwaardige en toch natuurlijke verbondenheid zien tussen kunst en wetenschap, maar biedt ons ook een nieuwe verbondenheid met onze stad. Wiggers: “Er zijn kunstwerken van vijf verschillende kunstenaars in de Folkingestraat. U bent er al duizend keer langs gefietst, maar u heeft het nog nooit gezien.” (Wij wel: bekijk het filmpje hier)

Een nieuwe blik: dat is ook wat Sijbrand de Rooij (60) uit Leiden waardeert aan de Nacht. Hij was toevallig in Groningen en de acts leken hem de kosten van een kaartje waard. “Ik ben net bij de lezing van Hans Aarsman geweest. Ik vond het informatief, en soms iets om over na te denken. Het zet je gedachten op een ander spoor.”

Waarmee we maar willen zeggen: of je het festival nu allang in je hart gesloten hebt of baalt als een stekker omdat je na het lezen van deze reportage spijt hebt dat je niet gegaan bent, volgend jaar is er weer een kans.


Tekst: Annejet Fransen
Beeld: Sander van der Bij