Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

In het atelier

In het atelier van drie kunstenaars in de Van Schendelstraat

Door: Regina Zwaagstra, 4 oktober 2018

Drie internationale kunstenaars zijn naar Groningen verhuisd om hier geïnspireerd te raken en te werken in hun gedeelde studio. Een van de kunstenaars in het atelier is Kenji Nakama (1982), geboren in Peru en waar hij de opleiding Painting volgde. In 2015 besloot hij een master te volgen aan het Frank Mohr Institute in Groningen. Daar heeft hij Voula Frasiola (1979) en Kimball Holth (1982) ontmoet. Samen met nog drie andere internationale kunstenaars huren ze een studio in een oude school aan de Van Schendelstraat. 

“We werken en wonen in hetzelfde gebouw en dat maakt het erg gemakkelijk om naar onze studio te gaan. Vaak beginnen we in de middag met werken en dan gaan we soms tot middernacht door. Avondeten doen we altijd met z’n allen in de studio." Iedereen heeft een andere internationaliteit: Voula is Grieks, Kenji is half Japans en half Peruaans en Kimball komt uit Australië. “Aan die verschillen in culturen zijn we al aardig gewend omdat we elkaar al drie jaar kennen en zo close samenwerken. Het is wel heel interessant dat we allemaal opgevoed zijn in een andere cultuur en andere normen en waarden hebben. Als we bijvoorbeeld met z’n allen aan het koken zijn merk je dat we allemaal een verschillende achtergrond hebben, we praten hier vaak over. In ons werk zijn we ook verschillend van elkaar. Kenji is bijvoorbeeld altijd opzoek naar afvalmateriaal wat hij gebruikt voor zijn werk. Hij vindt het belangrijk om de schoonheid van het materiaal terug te laten komen in zijn werk. Kimball maakt vooral installaties en video’s, in zijn werk houdt hij er juist van om dingen ‘rommelig’ te maken en gaat het om het proces naar het eindwerk toe.”

Voor Voulas was verhuizen naar Groningen de beste beslissing in haar leven: “Studeren en werken in het buitenland heeft ervoor gezorgd dat ik buiten mijn comfortzone ben gestapt, ik blijf mezelf pushen om me te focussen op mijn werk. Mijn hoofddoel in Groningen is om kunst te maken, dit is het belangrijkste. Ik ben een multidisciplinair kunstenaar, humor is hetgeen wat al mijn projecten met elkaar verweeft. Mijn werken zijn over het algemeen conceptueel, ik wil bepaalde situaties belichten. Verhuizen naar Groningen was voor mij niet de makkelijkste weg, ik moet hier extra hard werken. Het is een prachtig avontuur en ik geniet hier elke dag van.” Kimbal en Kenji knikken instemmend en vullen aan: “Het opent je blik en het vraagt veel van je. Je moet je aanpassen en een heel nieuw leven opbouwen. Thuis zagen we altijd dezelfde mensen en hadden we dezelfde vriendengroep, hier ontmoeten we zoveel nieuwe mensen die allemaal een eigen blik op de wereld hebben en ander werk maken, dat heeft ons ook weer veranderd. Het fijne aan Groningen is dat de stad niet te groot is en daardoor voelden we ons direct verbonden met de stad. De stad is een echte inspiratiebron, alhoewel we ook wel eens moeite hebben om geïnspireerd te blijven. Op dat soort momenten gaan we een mooi boek lezen, muziek luisteren en vooral experimenteren met andere materialen en technieken. Als kunstenaar uit het buitenland is er altijd een onderzoekstraject waarvan je nog geen deel hebt uitgemaakt, er zijn veel mogelijkheden voor ons. We werken ook weleens samen aan projecten of we hebben gezamenlijk een expositie. We zitten eraan te denken om binnenkort een open studio dag te organiseren. Tijdens pauzes gaan we af en toe even naar buiten en dan houden we een brainstormsessie en drinken we koffie. Dat is het fijne aan werken in een studio met andere kunstenaars.”

Atelier, werkplaats, studio… De ruimte waarin een kunstenaar werkt is een plaats waar dag in, dag uit geploeterd, geschaafd en gemeten wordt. Waar een creatief product tot stand komt en waar nagedacht wordt. Ga in deze serie op bezoek bij Groningse kunstenaars op hun werkplek. Waar zijn ze momenteel mee bezig? Hoe ziet hun werkdag eruit? En wat doen zij om te ontspannen?