Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Interview

Hoe een verborgen muurschildering in de etalage van een schoenenzaak terechtkwam

Door: Laura Popken, 25 oktober 2017

Het zal je maar gebeuren: je betrekt een winkelpand en tijdens de verbouwing ontdek je een oude muurschildering, nog bijna volledig intact. Het overkwam de eigenaren van SchoenenZaken – Thies Nicolai, Joel Timmerman en Paul Vetter – die zich in juli vestigden in de Zwanestraat. De mannen gingen op onderzoek uit. Want wie heeft het schilderij gemaakt, en waarom?

Tijdens het opknappen en verbouwen van de winkel kwam onder de muur een grote afbeelding tevoorschijn van een typisch Gronings plattelandsleven, pal in de etalage. Paul Vetter vertelt dat de vorige pandeigenaar al wist van de muurschildering en waarschuwde hen voorzichtig te zijn tijdens de verbouwing. “Toen we begonnen met slopen kwam de muurschildering al heel snel tevoorschijn, het was dus al vrij snel duidelijk dat hij daar zat”, vertelt Vetter. De ontdekking van de muurschildering wekte de nieuwsgierigheid van de eigenaren en ze gingen op onderzoek uit.

Verborgen schatten in de binnenstad

Om meer over de muurschildering te weten te komen, doken de mannen van SchoenenZaken in de Groninger Archieven. Ze stuitten op een blauwdruk van het pand omstreeks 1900. Vetter: “Eerst waren dit woningen. De blauwdruk was voor de aanvraag van een verbouwing tot winkelpand”. De aanvraag werd ingediend door de heer Bekkering, die in het pand een winkel in verf- en schilderstoebehoren wilde beginnen. “De heer Bekkering woonde hier schuin tegenover. Naar alle waarschijnlijkheid is hij degene geweest die de schildering heeft gemaakt, om zijn etalage op te fleuren.” De schildering laat een idyllisch plattelandsleven zien, typerend voor het Groningen van begin twintigste eeuw. Dat de vorige eigenaar niets met de muurschildering heeft gedaan, snapt Vetter wel: “Het moet wel een beetje bij je winkel passen. Wij houden gewoon van mooie dingen en wij wilden dit echt prominent laten zien aan de Groningers.” Volgens Vetter hoort het bij de stad: “Er zijn veertien van dit soort schilderingen ontdekt in de stad, eigenlijk zijn het een soort verborgen schatten.”

Een dikke grap

Een opmerkelijk detail is het naambordje boven de muurschildering. ‘Geschilderd door Frans uit Haarlem’ staat er op. “Een dikke grap natuurlijk”, lacht Vetter. Het bordje lijkt te refereren aan de beroemde schilder Frans Hals, hoewel die niets met het schilderij te maken heeft. Vetter denkt dat het grap is van een bijdehante bouwvakker. Hij en zijn collega’s plaatsen een foto van het bordje op social media met de vraag ‘Wie is Frans uit Haarlem?’, de reacties stroomden binnen. “Het bericht is bij tachtigduizend mensen aangekomen. Dezelfde middag stond het Dagblad van het Noorden op de stoep.”

Hoewel de voorstelling op de muurschildering nog goed te zien is, heeft de tand des tijds duidelijk toegeslagen. Hier en daar bladdert de verf af, de kleuren ogen flets en de muur is flink beschadigd geraakt door de jaren heen. In overleg met bouwhistoricus Taco Tel van de gemeente Groningen wordt het kunstwerk op termijn gerestaureerd en gefixeerd, zodat de zowel winkeliers als het publiek nog lang van dit stuk Groningse geschiedenis kunnen genieten.