Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Expositie

Hoe de echo’s van Jheronimus Bosch doorklinken in het Nederlands Stripmuseum

Door: Frieda de Witte, 2 december 2016

2016 was het jaar van Jheronimus Bosch. En waar zijn 500e sterfjaar begon in zijn geboortestad Den Bosch met de expositie Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in het Noordbrabants Museum, eindigt deze in het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Hoe interpreteren striptekenaars Bosch’ kunst?

Dat Bosch nog steeds invloed heeft op onze hedendaagse cultuur maakt de expositie Echo’s van Jeroen Bosch in het Nederlands Stripmuseum wel duidelijk. Strips staan over het algemeen bekend om hun humorvolle en eigenzinnige karakter en daar leek Bosch ook over te beschikken. Iedere striptekenaar van deze expositie hanteert een eigen interpretatie van de kunstenaar. Een aantal gebruiken ‘zijn’ monsters om er een komisch tafereel van te maken, waar anderen een meer politieke kant lijken te benaderen.

Bosch is niet in woorden te vatten
De expositie toont niet het striptekenen zoals we dat gewend zijn. Eerder lijkt het alsof strip, illustratie, tekenwerk en schilderen met elkaar zijn vermengd. Willem Kolvoort valt op met zijn zwevende geschilderde monstertjes op doek. Hij geeft met zijn interpretatie Bosch een abstracter karakter. Maarten de Wolf toont daarentegen een tekening die elementen toont van een 16e-eeuwse prent en Gidion van de Swaluw toont een serie werken met - ondanks het donkere karakter - een humorvol tekenwerk. Hij laat monsters zien die lijken te ontsnappen uit een fantasiefilm van de beroemde Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro, die op zijn beurt ook geïnspireerd is geraakt door de beroemde kunstenaar. Bosch geeft bij uitstek deze striptekenaars de mogelijkheid om in onze huidige tijd een eigen visie te geven, of juist niet. Bosch is niet in woorden te vatten, zoals de expositie het zelf ook aangeeft, maar het heeft de striptekenaars duidelijk veel vrijheid gegeven.

“Suske en Wiske zijn niet meer van deze tijd”

Naast teken- en schilderwerk zijn er ook andere kunstvormen te zien, zoals een installatie van organisator Edmond Spierts, die bestaat uit een duister landschap met een mix van kleine en grote objecten. Voor filmliefhebbers oogt het als een herkenbaar slagveld uit een futuristische film of misschien herinnert het eerder aan Bosch' de Tuin der Lusten. De apocalyptische sfeer die Bosch oproept brengt Spierts op een verrassende manier naar de 21e eeuw. “Suske en Wiske zijn niet meer van deze tijd,” zegt Spierts, “strip is meer dan dat. Het moet zich aanpassen aan de tijdgeest”.

Echo’s van Jeroen Bosch is een expositie met diversiteit die zich losmaakt van klassieke regels met als inspiratie een middeleeuwse kunstenaar die je nog steeds anders dwingt te kijken naar de wereld.

Echo’s van Jeroen Bosch is nog tot en met 31 december 2016 te zien in het Nederlands Stripmuseum.

Tekst: Frieda de Witte
Foto's: Frieda de Witte

Foto 1: werk van Marcel Ruijters 
Foto 2: werk van Berend Vonk
Foto 2: werk van Jean Gouders