Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Expositie

Dit maakten 3 kunstenaars tijdens hun residentie in een voormalige gay sauna

Door: Dinnis van Dijken, 13 februari 2020

Het nomadische kunstinitiatief Het Resort heeft zich voor hun derde seizoen gevestigd in de voormalige gay sauna ‘t Pakhuisje. Sinds 2016 stond het pand leeg maar samen met de hulp van de gemeente en een team vrijwilligers hebben ze het leeggehaald, schoongemaakt en weer aangekleed om plaats te maken voor een nieuwe lichting ‘resorters’ voor S03e01 little nostrum: Tom Kemp, Kitty Maria en Alicja Nowicz. We namen een kijkje.

Alicja Nowicz

Meteen als je binnenkomt komt de hitte je al tegemoet. De muren laten nieuwe leidingen zien die naar gloeiend hete radiatoren lopen (een hint naar de voormalige functie van het pand). De tentoonstelling is opgedeeld in vier verdiepingen: iedere kunstenaar heeft een eigen verdieping ter beschikking gekregen. Alleen de eerste verdieping functioneert als ontvangsthal, bar en ook als podium voor het alter ego Radek Morszczuk van Alicja Nowicz. Een verdieping lager is de rest van haar werk te zien.

Nowicz heeft tijdens de werkperiode veel onderzoek heeft gedaan naar de ervaringen van mensen die betrokken waren bij ‘t Pakhuisje. Wat vervolgens weer op heel veel verschillende manieren is uitgewerkt: zo zijn er tegeltjes die de verhalen van het voormalige gay sauna verbeelden, video’s waarin ze als haar andere alter ego Beati Jolanda Niesysta mensen interviewt die de sauna bezochten, een kunstwerk die ze heeft geleend van galerie MooiMan en zelfgemaakte siliconen ‘buttplugs’. De twee alter ego’s die we zien in de video’s gaan ook op hun eigen manier om met de informatie die ze tijdens haar residentie heeft opgespoord. Het is veelzijdig en onderzoekend, maar ook vaak licht en soms ronduit vermakelijk.

Kitty Maria

Op de derde verdieping bevindt zich het werk van Kitty Maria, die een hele andere toon heeft dan de rest. In het videowerk wat ze daar presenteert, onderzoekt ze op een tactiele en haast intieme manier een windtunnel. Zo knuffelt ze het apparaat, tikt ze er tegenaan met papierklemmen en gebruikt ze onder andere Play-Doh om het apparaat af te tasten. Gepresenteerd op gebogen monitoren en temidden van soepele, sculpturale houten afscheidingen en luidsprekers wordt er op een hele andere manier omgegaan met de lading van de locatie. Ondanks dat er geen directe referenties te zien zijn, resoneert het werk extreem goed met de locatie.

Tom Kemp

Tenslotte kom je op de zolder het werk van Tom Kemp tegen, die een samenwerking is aangegaan met Anna Sieben, medisch illustrator voor het UMCG. Samen hebben zij alle informatie, verhalen en kaarten van de locatie vertaald naar tekeningen en een videowerk waarin ze onder andere door middel van roleplay-strategieën bepalen hoe ze met die informatie omgaan. De tekeningen zijn gescand en vervolgens geprint op een materiaal genaamd tyvek, dat ook veel gebruikt wordt in de medische wereld. Het is fascinerend werk dat het absoluut waard is om even bij blijven te luisteren om zo uit te pluizen hoe alle informatie uiteindelijk door hen wordt omgezet.

Al met al is het een tentoonstelling die ambitieus is zonder meteen pretentieus te zijn. Met het feit dat Het Resort een nomadisch bestaan leeft doen ze hier absoluut hun voordeel mee. De locatie daagt niet alleen de kunstenaars uit, maar ook de organisatie zelf. Zij moeten met iedere locatie opnieuw nadenken over de invulling van het nieuwe seizoen en de rol die zij zelf daarin gaan spelen. De tentoonstelling S03E01 little nostrum is eigenlijk een totaal ervaring waarin de organisatie, de sfeer en de esthetiek die zij creëren haast even belangrijk zijn als de kunst die er getoond wordt, zónder dat het afdoet aan de individualiteit van de kunstenaars. De rol van de organisatie wordt bijna zelf een staaltje performance kunst. Het maakt duidelijk dat de organisatie binnen kunstinitiatieven geen passieve rol hebben, maar een eigen identiteit en persoonlijkheid bezitten waar eveneens rekening mee moet worden gehouden. Het Resort zet alles even op losse schroeven en daagt uit om na te denken over de manier waarop kunstinitieven met locaties en residencies omgaan. 

De tentoonstelling loopt t/m 29 februari 2020. Meer informatie: www.hetresort.nl/s03e01.html
Instagram: @hetresort