Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunstshots

Deze inbraak was de doorbraak van de Mona Lisa

Door: Franciska de Beer, 6 maart 2018

Waarom is de Mona Lisa van Da Vinci toch zo beroemd? Niet haar geheimzinnige lach en de verfijnde kwaststreken zorgden voor de doorbraak, maar haar plotselinge verdwijning in 1911.

De krantenkoppen schreeuwden moord en brand. ‘Heeft u de Mona Lisa gezien?’ en ‘Meesterwerk van Da Vinci gestolen!’. Op 21 augustus 1911 was de Mona Lisa uit het Parijse museum het Louvre geroofd. Overal heerste paniek, want niemand wist waar het werk zou kunnen zijn. Het Louvre sloot een week de deuren voor intern onderzoek. Ondertussen verspreidde de politie in Parijs 6500 foto’s van Da Vinci’s schilderij, in de hoop dat iemand het zou herkennen. Het werd de beroemdste kunstroof uit de 20e eeuw.

Wie de krant opensloeg, kon niet ontsnappen aan de blik van de Mona Lisa. Ook buiten de grenzen was aandacht voor de diefstal, zoals in dit artikel uit de Leeuwarder Courant. Het was de wereldwijde pers die het schilderij, dat lang niet zo bekend was als nu, internationale faam bezorgde. “Als een ander werk van Leonardo gestolen was, dan zou dat het bekendste kunstwerk ter wereld zijn geweest – en niet de Mona Lisa,” stelt de Amerikaanse kunsthistoricus Noah Charney.

Wie had het werk dan gestolen? Dat was de Italiaanse patriot Vincenzo Peruggia, die werkzaam was in het Louvre. Op 21 augustus was hij tijdens de openingsuren naar binnen gegaan en had zich in een bezemkast verstopt. Toen het museum ’s avonds gesloten was kwam hij eruit, haalde het schilderij van de muur, verstopte het onder zijn jas en liep er zo mee naar buiten. Twee jaar lang verstopte hij het werk in zijn appartement in Parijs, tot hij het werk meenam naar Florence om het te verkopen.

Nu hij het meesterwerk van Da Vinci naar diens thuisland had gebracht, rekende Peruggia op een heldenontvangst. Maar enkele uren nadat hij de Mona Lisa had getoond in de befaamde Uffizi-galerie, werd hij opgepakt en vastgezet. Twee weken later hing de Mona Lisa weer op haar vertrouwde plekje in het Louvre – nu mét beveiliging.