Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Deze 5 dingen wil je weten over het gigantische kunstwerk Museum of the Moon op het Waagplein

Deze week schijnt er vier dagen lang een helder verlichte volle maan over het Waagplein. We hebben het hier niet over de gewone maan, die je tijdens een onbewolkte nacht ziet, maar over het werk Museum of the Moon van Luc Jerram. We spraken projectleider Jauke van den Brink van het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK) over wat er voor nodig was om deze gigantische zwevende installatie naar Groningen te halen voor het Let’s Gro festival.

Ook gigantische kunstwerken kunnen kwijtraken in de post

Het is ook niet niks, zo’n object. Het kunstwerk heeft een doorsnede van 7 meter (elke centimeter die je ziet, is in werkelijkheid 5 kilometer), weegt in totaal 140 kilo en moet zo’n 11 meter de lucht in worden getakeld. Toch raakte dit enorme kunstwerk twee maanden geleden kwijt in de post, onderweg van van de ene locatie naar de andere. Gelukkig werd hij in een depot van de pakketdienst weer teruggevonden.  

“Ze wisten gewoon echt niet waar hij was”, vertelt Jauke van den Brink, “maar gelukkig waren wij vrij op tijd met de aanvraag om 'de maan' in Groningen te laten zien. Ik ben nu ook al bezig met de voorbereidingen van de verzending, zodat 'ie hierna weer met de post naar Finland kan.”

Wat er komt kijken bij het plaatsen van een kunstwerk in de openbare ruimte

“Je moet vergunningen aanvragen om toestemming te krijgen, constructieberekeningen laten doen om te kijken of het allemaal ook echt wel kan, en dan heb je al heel snel met heel veel mensen te maken. Binnen de gemeente, maar ook daarbuiten. Bijvoorbeeld het bedrijf die de boel voor je komt ophangen, de productie van Let's Gro die van alles moet weten. En als je dan hebt besloten om die maan op te hangen achter het stadhuis, dan moet je ook kijken naar waar hij eventueel als plan B opgehangen kan worden. Als er te veel windkracht is, bijvoorbeeld. Dus je moet ook kijken naar het alternatief, en dan komt dat hele circus weer opnieuw, want ook daar moet van alles berekend worden. Het gaat vooral over wat kost dat dan, en wie gaat dat dan doen en hoe?”

Hoe wind en lucht een rol spelen

"Ik heb nog nooit zo vaak op Buienradar gekeken. Daar kun je precies zien hoe hard het gaat waaien, want we hebben een afspraak met de kunstenaar dat 'de maan' tot en met windkracht vier de lucht in mag. Als het harder waait mag hij eigenlijk niet worden opgeblazen. En het ziet ernaar uit dat het dinsdag toch echt wel windkracht zeven wordt. Dus dan zouden we dat moeten uitstellen.“

Hoe een maan vol lucht ineens 140 kilo weegt

“De zak, de lamp en de blower die erin zitten om de maan op spanning te houden, dat alles weegt bij elkaar zo'n 40 kilo. Het is eigenlijk gewoon een zak, that's it, en daar gaat dan compact 100 kilo lucht in. Die wordt dan met twee grote bladblazers opgepompt totdat hij strak staat en dan weegt de maan opeens 140 kilo.

Ik vind dat zo apart, normaal is lucht gewoon om je heen en loop je er dwars doorheen. Maar als het dus helemaal compact in een zak zit en je pompt het goed op, dan weegt het opeens 100 kilo. Daar kan ik gewoon niet met mijn hoofd bij!”

Wat er ónder de maan plaatsvindt

Naast dat Van den Brink al het bovenstaande regelde, zette hij ook zijn schouders onder het organiseren van een evenement wat ónder 'de maan' plaatsvindt. “Het leek mij leuk om dichters en singer-songwriters onder de maan een optreden te laten verzorgen. Dit heb ik samen met Karlijn Vermeij (ook redacteur bij Kunstspot) kunnen realiseren. Het is een mooi en imposant object, maar het wordt nog mooier door er een extra element aan toe te voegen. Ik had het idee: dit móet gewoon gebeuren.”
 

Museum of the Moon is tijdens het Let’s Gro festival van 31 oktober tot en met 3 november 2018 te zien op het Waagplein. Donderdagavond 1 november vinden van 19.00 - 21.00 uur optredens onder de maan plaats.  

Tekst: Desta Matla
Beeld: Museum of the Moon tijdens een eerdere presentatie in Frankrijk via CBK Groningen