Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst op Straat

De 7 best verborgen kunstwerken in Groningen

Door: Franciska de Beer, 17 november 2016

Kunstwerken op straat staan niet altijd even prominent op een sokkel zoals in een museum en sommige laten zich maar moeilijk vinden. Ze hangen in de lucht, staan verdekt opgesteld tussen bomen of juist midden in een drukke winkelstraat. Dit zijn de 7 best verborgen kunstwerken in Groningen.

1. Portaal

Wat is nu een betere verstopplek voor een deur dan een drukke winkelstraat vol met deuren? Menig toerist en stadjer zal dan ook het Portaal van Gert Sennema in de Folkingestraat onopgemerkt voorbij gewandeld zijn. Deze bronzen deur uit 1997, die sprekend op een echt exemplaar lijkt, mist alleen één essentieel element: een deurklink. Hierdoor zal de deur nooit geopend kunnen worden. Het werk symboliseert zo de voor altijd afgesloten en onbereikbare geschiedenis van de Folkingestraat, en in het bijzonder de historie van de Joodse gemeenschap die er leefde.

2. Het voorgesneden paradepaard

Enkele meters verderop in de Folkingestraat bevindt zich het tweede verborgen kunstwerk. Tussen de herenkapsalon op nummer 25 en een antiquariaat op nummer 23 is Het voorgesneden paradepaard te vinden. Dit kunstwerk van Marijke Gémessy uit 1997 is een van keramiek vervaardigd achterkant van een paard. Voor de Tweede Wereldoorlog was op nummer 23 namelijk een paardenslager gehuisvest. Van tijd tot tijd liepen er dan door het smalle steegje paarden naar de achteringang van deze slager. Dit kunstwerk verbeeldt een paard dat het steegje inloopt en waarvan een voorbijganger nog net de achterkant kan zien. Het paard is ingedeeld in verschillende vakken die laten zien in welke stukken het paard geslacht zal worden.

Bekijk de eerste twee kunstwerken ook in deze video die Kunstspot eerder met OOG TV maakte over kunst in de Folkingestraat.

3. Bus-stops

Een paar straten rechts van de Folkingestraat, in de Gelkingestraat en de Oosterstraat, staan de twee Bus-stops. Deze onopvallende werken van Loes Heebink en Shlomo Schwarzberg staan naast - hoe kan het ook anders - de (voormalige) bushaltes. Elk werk bestaat uit twee stalen palen met een lichtkrant er tussenin en een kunststoffen hart of long bovenop. Met deze twee organen vergelijken de kunstenaars de stad met het menselijk lichaam. Zij stellen de stadskern voor als het hart en de groene buitenwijken als de longen. Daarom komt de bus naar de binnenstad via de Oosterstraat langs de Bus-stop met het hart en rijdt de bus richting de Ommelanden door de Gelkingestraat voorbij de longen.

4. Werkmanmonument

Verscholen tussen twee lange rijen bomen staat midden op de Heresingel het Werkmanmonument, een vijf meter hoge bronzen boomstam. Deze sculptuur is door de Nederlandse kunstenaar Armando vervaardigd om de Groninger drukker en kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman te herdenken. Werkman, die liever niet volop in de spotlights stond, leverde stilletjes kritiek op het Nazibewind tijdens de Tweede Wereldoorlog door het tijdschrift De Blauwe Schuit te drukken. De bronzen boom uit 1995 is daarom stevig en onopvallend, net als Werkman.

5. Farsi largo/Making space

Het vijfde kunstwerk van deze lijst verschuilt zich nergens achter, is volledig zichtbaar, maar wordt desondanks door de meeste voorbijgangers nooit opgemerkt. Dit komt doordat Farsi largo/Making space zes meter boven de grond zweeft. De Ierse kunstenares Mullarney wilde op deze plek boven het Waagplein, waar veel mensen elkaar ontmoeten en spreken, een werk maken over communicatie. Het kunstwerk lijkt dan ook een miscommunicatie uit te beelden: de vrouw die uit de muur van het Newscafe lijkt te komen probeert de zwevende man te bereiken en hij strekt zijn arm ook naar haar uit, maar ze raken elkaar niet.

6. De lepelaar

Het zesde verborgen kunstwerk staat op een plek waar niemand hem verwacht: midden op een eilandje in het Noorderplantsoen. Deze bronzen Lepelaar staat daar, aan de rand van het water en omgeven met bomen, helemaal in zijn natuurlijke habitat. Op deze plek staat het beeld pas sinds 2005. Het sculptuur, gemaakt door Jan van Baren in 1977, bleek namelijk te zwaar te zijn voor het kleinere eilandje dichtbij de Kerkstraat en is daarom overgeplaatst naar zijn huidige stek.

7. De brug bij het Groninger Museum

Het best verborgen kunstwerk uit dit rijtje is toch wel de onderkant van de H.N. Werkmanbrug, die zich tussen het Groninger Museum en het Hoofdstation bevindt. Dit werk komt pas tevoorschijn wanneer de brug wordt geopend en is alleen te bezichtigen vanaf de centrumzijde. Op deze onderkant heeft de Vlaamse kunstenaar Wim Delvoye Delftsblauwe tegeltjes aangebracht die allesbehalve fatsoenlijke taferelen verbeelden. Zo plast één figuur voor een ventilator, laat de ander een scheet en bekijkt de derde door een telescoop het achterwerk van een ander.