Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst op Straat

8 kunstwerken op verrassende plekken in Groningen

Door: Franciska de Beer, 3 januari 2018

Verscholen tussen duizenden fietsen, onder bruggen of hoog in de bomen. Voor sommige kunstwerken in Groningen moet je even zoeken. Dit zijn acht verrassende juweeltjes.

1. Second Thought

Giny Vos’ Second Thought hangt aan het plafond in de fietsenstalling onder het station. Een glazen bol met elf plexiglazen platen erin tonen de contouren van het hoofdstation erboven. Vos haalde haar inspiratie uit de ronde gaten in de fietsenstalling: “Ze geven allemaal een ander beeld van het station boven de grond, maar vaak vanuit een vreemd perspectief.” Het kunstwerk geeft zelf ook een andere een kijk op het station, namelijk ondersteboven.  

Lees ook dit artikel over Second Thought.

2. Man in ligstoel

Lui ligt de man in zijn stoel. Hij kijkt uit op de vijver aan het Floresplein in de Korrewegwijk. Kunstenaar Hans Mes maakte het beeld in 1984 voor de opknapbeurt van de Indische buurt. Omdat daar destijds veel junkies woonden, maakte Mes een magere man die op een drugsverslaafde lijkt.

Ook verwijst de onderuitgezakte houding naar het Nederlands kolonialisme in Nederlands-Indië, waar rijke Nederlanders in hun luie stoel op de veranda lagen. Het geldstuk in de magere hand van Mes’ liggende man verbeeldt hun rijkdom. Volgens Mes is de overeenkomst tussen de verslaafde en de kolonist dat ze beide iets uitbuiten: de één zijn lichaam, de ander een uitheems land.

3. Zeven Hommes nesten

De kleinste kunstwerken in deze rij zijn toch wel de zeven bronzen nesten die zo klein zijn als een voetbal. De nesten zitten hoog in de bomen in de Tuin van Hommes aan het Poortersplein dichtbij het UMCG. Wie er vluchtig om zich heen kijkt denkt misschien dat het gewone vogelnesten zijn, maar de gouden kleur verraadt dat het om kunstwerken gaat. In plaats van vogels, zitten er sieraden, sleutels en een vulpen in. Toen Margriet Diertens in 2008 de nesten maakte voor de uitbreiding van de tuin, kwamen deze alledaagse voorwerpen voor in de verhalen van de buurtbewoners met wie ze sprak.

4. Gate Tower Clio

Wie Groningen binnenrijdt vanaf de A28 ziet links een elektriciteitsmast met zeven vlammen erop. Met de zeven vlammen verwijst de Amerikaan Kurt W. Foster naar de dagen van de week. Op de eerste dag brandt er één vlam en elke dag komt er eentje bij. Daarnaast verwijzen de vlammen naar al het gas in de Groningse bodem. Bovendien staan op de mast de cijfers ‘1040’ die elke dag om twintig voor elf oplichten. Deze cijfers verwijzen naar het jaartal 1040, toen de stad Groningen voor het eerst in een akte genoemd werd. Ook met de titel verwijst Foster naar de geschiedenis: Clio is de Griekse muze van de geschiedenis.

5. Fietsles

Fietsen. Ooit hebben we het allemaal moeten leren. Dit kind krijgt voor het eerst fietsles en zijn vader geeft hem een duwtje. Het bronzen beeld van Kees Verkade uit 1971 in de Ubbo Emmiussingel dichtbij het Hereplein, toont het onzekere stuurwerk van het kleine kind op de grote fiets. Leren fietsen gaat nu eenmaal met vallen en opstaan.

6. Onder bruggen

Wanneer de Oosterbrug gestaag omhoog gaat, komt het gedicht Gestadige beweging van H.N. Werkman tevoorschijn. Het kunstwerk uit 1997 door Peter de Kan is alleen vanaf de Verlengde Oosterstraat te zien, net voorbij het Werkmanmonument. Werkman was een Groninger kunstenaar die vooral beroemd was om zijn druksels en knipsels. In dit klankgedicht zit geen logica of verhaal, maar gaat het om hoe woorden klinken: Printa printo city typo.

Bekijk deze video voor meer kunst onder Groningse bruggen.

7. Straatkamers

Voor wie geen problemen heeft met de kou en is uitgekeken op zijn eigen woonkamer is het de ideale plek. De televisie staat klaar en het kleed ligt er uitnodigend bij. Maar in plaats van zachte stof is alles gemaakt van hard beton. Net achter MartiniPlaza in de wijk Corpus den Hoorn staan drie stenen huiskamers. Of Straatkamers, zoals kunstenares Lena van der Wal ze noemt: “Met mijn kunstwerk wilde ik huiselijke ontmoetingsplekken creëren zodat buurtbewoners op straat bij elkaar op visite kunnen gaan.” Wie goed kijkt kan zelfs een betonnen speelgoedtractor vinden.

8. Kikkercyclus

Op een van de mooiste plekken in Groningen zit een stel vrolijke beelden verstopt. Aan de gracht langs de Hoge der Aa heeft Jan Steen in brons de ontwikkeling van de kikker verbeeld. Geen gewone kikker, maar een fantasievol exemplaar dat met een lange snavel vrolijk op een steen zit.

Tekst: Franciska de Beer

Beeld: Foto Man in ligstoel: Dettie Veltman
Foto De zeven Hommes Nesten: Margriet Diertens
Foto Stadsmarkering S01 Gate Tower Clio: Harry Cock
Foto Fietsles: Harry Fierkens
Foto Second Thought: Harry Fierkens
Foto Over bruggen: Dettie Veltman
Foto Straatkamers: Dettie Veltman
Foto Zonder titel (kikkercyclus 6 delen): Dettie Veltman