Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Lijstjes

7 absurde verhalen uit de kunstwereld

Door: Desta Matla, 22 maart 2018

Is het kunstwerk nog niet gek genoeg, dan zijn soms de verhalen die zich in de kunstwereld afspelen nog vele malen gekker. We hebben er zeven op een rij gezet.

1. Een badeend van 26 meter

Soms maak je een kunstwerk wat heel veel aandacht krijgt. Het werk Badeend (Rubber Duck) van Florentijn Hofman is daar een goed voorbeeld van. De reusachtige badeend kan variëren van 14 tot 26 meter en heeft al in havens over de hele wereld gedobberd. De constructie heeft te maken met onzichtbare pilaren waar de eend op drijft en motoren die de eend opblazen en groot houden. Met zo’n groot werk, komen grote brokken. In België is de eend 42 keer gestoken door vandalisten, in China is de badeend meegevoerd met een overstroming, in Taiwan is de eend een keer ontploft en in de haven van Hong Kong raakte het object simpelweg lek. Dat laatste leverde dan wel weer prachtige beelden op van een gigantische, lekke badeend.

2. Van selfies komen brokken

We leven in de 21e eeuw. Als je iets niet post op social media, hoe kun je dan bewijzen dat je het echt gezien hebt? Dit had alleen wel wat ongelukkige gevolgen voor deze bezoekster die een selfie wilde maken met het werk van Yayoi Kusama. Ze vernielde tijdens het fotograferen een van de stukken. Uitsluitsel over hoe en wat is ingewikkeld: het werk van Yayoi Kusama bestaat uit een eindeloos weerspiegelend, klein kamertje waar maar met één persoon in kan, met daarin de objecten (in dit geval: gloeiende pompoenen). Er was dus geen bewaker aanwezig voor het ongeval, maar een woordvoerder van het museum heeft bevestigd dat het ging om een klungelige actie tijdens het maken van een selfie.

We hebben in Groningen een soortgelijk verhaal van een man die een dure vaas omstootte tijdens het maken van een foto in het Groninger Musuem.

3. Is het kunst of is het echt?

Laten we voorop stellen dat de vrouw uit het volgende voorbeeld de aanval overleefd heeft en dat ze het vooral met de schok moest bekopen. Wat gebeurde er? Tijdens kunstbeurs Art Basel in 2015 werd er een bezoeker belaagd en meerdere malen gestoken met een mes. Omdat iedereen zich in de artistieke sferen waande en toch al kunst aan het kijken was, dacht men dat het een performance was. Het politielint wat gespannen werd om het gebied af te bakenen leek daar onderdeel van te zijn. Niets was minder waar: de 24-jarige dader werd opgepakt en afgevoerd, het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd.

4. Is het kunst of is het echt? #2

Tijdens een schooltripje van een aantal studenten naar het Museum of Modern Art in San Francisco verveelden twee zich blijkbaar stierlijk. En wat is er dan beter dan een beetje fucken met museumbezoekers? Ze legden een bril strategisch neer op de vloer en bleven er zelf – schijnbaar geïntrigeerd – bij staan. En wat bleek? Het werkte. Mensen kwamen ook de bril bewonderen en er werden foto’s gemaakt, met telelens en al. De jongens vonden het hilarisch en postten het op social media, waar het gelijk een discussie aanwakkerde. Want wat is kunst dan eigenlijk waard? Voor de jongens was het heel simpel: “We waren gewoon een beetje aan het klooien”.

5. Waar sta ik nu toch in?

De Pindakaasvloer van Wim T. Schippers is al een controversieel kunstwerk op zichzelf, want hoezo is het uitsmeren van grote hoeveelheden pindakaas (gekocht bij een groothandel) op de vloer kunst? In 1997, toen het werk tentoongesteld werd in het Centraal Museum in Utrecht, bestrooiden studenten de vloer met plakken brood en hagelslag.

Het gebeurt echter ook wel eens dat iemand per ongeluk de vloer op stapt. Toen het werk in het Boijmans Van Beuningen lag, koos het museum ervoor om het werk niet af te bakenen met een lint. Zo zijn er meerdere mensen in de laag pindakaas terechtgekomen. 

6. Goede inhaker

Hoeveel tijd spendeer jij gemiddeld op het toilet? Niet genoeg om een hoes te haken voor je toiletpot, neem ik aan. Wie het gedaan heeft (en hoe?!) is nog onbekend, maar in het Guggenheim is een toilet omhuld met een gouden, gehaakte hoes. Hoogstwaarschijnlijk is het een reactie op de gouden toiletpot die vorig jaar in het Guggenheim te zien was (getiteld America). Het werk bevond zich op de vierde verdieping van het museum en werd na twee uur weer verwijderd. De Yarn Bombing wordt in geruchten toegeschreven aan activiste en kunstenares Olek, maar die ontkende noch bevestigde enige betrokkenheid.

7. ‘Oh ik heb thuis nog wel wat verf liggen!’

Wat te doen als een oude fresco van Jezus in verregaande staat van ontbinding is door vocht? Een buurtbewoner van het dorpje Borja (Spanje) en frequent bezoeker van het kerkje waarin de schildering zich bevindt, zei dat ze graag wilde helpen. Haar bedoelingen waren goed, maar haar poging tot het restaureren van de beeltenis bleek rampzalig. Wat eerst nog prima herkenbaar was als een vrome Christus die naar boven kijkt, werd een soort aap-figuur met een bruine sjaal om zijn hoofd gewikkeld. Dit werd al gauw opgepikt door het internet en de figuur werd een meme. De mislukte poging van de dorpsbewoner leverde het kerkje echter een grote toename van (ramp)toeristen op.