Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

5 redenen om het kunstevenement After Hiroshima te bezoeken

Je hebt misschien al aankondigingen van het aankomende kunstevenement After Hiroshima; Cultural Responses to the Atomic Bomb voorbij zien komen. Een hele week (7 tot 13 september) aan evenementen die allemaal draaien om de atoombom. Nou denk je misschien: waarom is er in vredesnaam een evenement over de atoombom? Wat heeft de atoombom met kunst te maken? En waarom hier, in Groningen? Goede vragen, met hieronder de antwoorden, en een aantal redenen om er naartoe te gaan.

1. Omdat timing alles is

Timing is alles. Je zou het zelf niet kunnen verzinnen, maar vlak nadat de organisatie dit evenement begon op te zetten, verbrak Trump het INF-verdrag, waardoor de wapenwedloop en nucleaire dreiging zoals tijdens de Koude Oorlog weer terug is van weggeweest. Hiermee is alles in één klap geen verre herinnering meer, maar opnieuw een realiteit is geworden waarin we opnieuw voor keuzes worden gezet en wij onze posities moeten bepalen. Alhoewel het een nachtmerrie-achtige scenario is waar we liever niet aan denken, is het wel goed om er juist nu weer even bij stil te staan. After Hiroshima heeft een extreem divers programma waarin op verschillende manieren geprobeerd wordt om een even diverse hoeveelheid perspectieven te kunnen bieden.

2. Vanwege het oer-Gronings activisme

Groningen kent een lange geschiedenis wat betreft activisme en is zeker een protest niet vreemd. We hebben altijd al onze eigen mening gehad en we zijn nooit erg verlegen geweest om dat te laten horen. Al sinds de jaren 60 werd er flink geprotesteerd in Groningen tegen de kernbewapening en toen er in 1985 door de regering werd besloten om toch 48 kruisraketten in Nederland te plaatste, reageerde de gemeente Groningen door op diezelfde dag als protest een monument tegen de kernbewapening aan het Emmaplein te plaatsen. Dus laten we die betrokkenheid maar gewoon doorzetten.

3. Uit nostalgie

Er is een grote kans dat óf je ouders stonden in 1985 op het Malieveld in Den Haag, of je stond er zelf bij. In de ARTisBOOKshop in de Pelsterstraat is een expositie te zien waarin aandacht wordt besteed aan de anti-nucleaire protestbeweging waar de grootste betoging in Nederland ooit uit voortvloeide. Goed moment om even herinneringen op te halen of om te zien wat je ouders bewoog om te gaan protesteren.

4. Omdat het volle programma van alles te bieden heeft

Er is gewoon ontzettend veel te doen en veel disciplines die iedereen wel moet aanspreken wat je ding ook mag zijn. Zo loopt het Groningen Vocal Exploration Choir (een improviserend koor) door de stad rond, wordt War Game (1965, Peter Watkins) in Godert Walter getoond, zijn er vele performances in ARTisBOOKshop, lezingen door internationale kunstenaars en schrijvers, cyanotypes van objecten uit Hiroshima gemaakt door Elin O’Hara Slavick. Oftewel; pak het blokkenschema erbij en kies uit wat je wilt zien, er is vast wel iets wat je aanspreekt.

5. Omdat Dr. Strangelove wordt gedraaid

Voor de filmfanaten onder ons is het ook goed om te weten dat het Groninger Forum speciaal voor het evenement de klassieker Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb uit 1964 draait. 

Het volledige programma van de week vind je hier: afterhiroshima.com

 

Tekst: Dinnis van Dijken
Beeld: met dank aan de organisatie van After Hiroshima