Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst op Straat

5 dingen die je nog niet wist over het kunstwerk de Figuurtoren in de Oosterparkwijk

Door: Ruby de Vos, 7 januari 2021

Tijdens je dagelijks wandeling om die 10.000 stappen te behalen, kun je wat extra aandacht te besteden aan kunst op straat. Zo kun je in de buurt De Velden bijvoorbeeld Elisabet Stienstra’s monumentale kunstwerk Figuurtoren (2019) bekijken.

1. Acht meter hoog

Toen Stienstra de opdracht kreeg voor een kunstwerk bij de nieuwbouw in De Velden (Oosterparkwijk), vond ze dat er een verticaal element in de ruimte ontbrak. Zo ontstond het idee om een sculptuur in een torenachtige vorm te ontwerpen. De Figuurtoren zou uiteindelijk maar liefst acht meter hoog worden. Naar boven toe wordt het werk steeds smaller, wat een ruimtelijk effect creëert. Omdat de Figuurtoren vanwege zijn lengte zo’n opvallende verschijning is, heeft de sculptuur een tweede functie gekregen: als ontmoetingsplek.

2. FC Groningen

Zoals de naam doet vermoeden, is De Figuurtoren opgebouwd uit menselijke figuren. Wie goed telt, kan er in totaal elf ontwaren. Dat nummer verwijst naar de roemruchte voetbalgeschiedenis van De Velden: op de plek van de woonwijk stond vroeger het stadion van FC Groningen. Stienstra heeft dan ook twee voetballers in het beeld verwerkt.

3. Amsterdamse school

Ze staan bijna aan de top van de toren en zijn daardoor wat lastig te ontwaren: de twee architecten in De Figuurtoren. Het zijn H.P. Berlage en H.J.P Schut, die in de jaren twintig van de vorige eeuw de plannen voor de Oosterparkwijk ontwikkelden aan de hand van de principes van de bouwstijl van de Amsterdamse School. Dit is ook de reden dat het beeld van graniet is gemaakt: dat was een kenmerkend materiaal voor de Amsterdamse School. 

4. Graniet uit China

Graniet was een nieuw materiaal voor Stienstra, maar paste mooi op de plek in het park waar het beeld zou komen te staan, naast een grote granieten trap. Stienstra vond de juiste steen voor De Figuurtoren uiteindelijk helemaal in China, waar ze het beeld ook uitvoerde.

5. Piepschuim

De eerste versie van De Figuurtoren was gemaakt van piepschuim. Om het beeld op ware grote te ontwerpen, ging Stienstra aan de slag met het goedkope en superlichte materiaal in haar studio in Amsterdam. Om de uitstraling van het eindresultaat nog meer het gevoel van graniet mee te geven, bedekte ze het vervolgens nog met een heel dun laagje gips. 

 

Bekijk hieronder hoe het kunstwerk werd geplaatst.