Redactie

De verhalen op Kunstspot komen van jonge, getalenteerde professionals. Regina Zwaagstra coacht hen hierbij. Op dit moment zitten in de redactie: Karlijn Vermeij, Philip Rozema, Desta Matla, Iris Rijnsewijn, Dinnis van Dijken, Marike Masker, Lisette Verhoog en Michiel Teeuw. Fotografen Sander van der Bij, Lisa Bommerson, Jente Westerhof en Marthe van de Grift maken foto’s bij de verhalen. De video’s van Kunstspot worden gemaakt door Colin Mooijman, programmamaker en journalist bij o.a. OOG TV en Marjon de Rooy.

Kunstspot zoekt enthousiaste en talentvolle redactieleden

Voor de redactie van Kunstspot zoeken wij getalenteerde schrijvers die affiniteit hebben met kunst, cultuur en/of journalistiek. Je bent dol op schrijven en streeft naar kwaliteit binnen een gestelde deadline. Nieuwsgierigheid zit in je aard en je bent waar nodig in staat zelfstandig en flexibel te werken. Je draagt interessante invalshoeken aan, weet de juiste toon te treffen en blinkt uit in taalgebruik.

Lijkt het je leuk om mee te werken aan het platform en ben je minimaal 6 maanden beschikbaar? Ben jij een schrijver in hart en nieren of denk je daar talent voor te hebben? Solliciteer dan naar een plek in de redactie door een e-mail met je motivatie en CV te sturen naar marjolein@kunstspot.nl (projectleider Kunstspot).

Lees hier de complete vacature schrijfredactie.

Projectleiding

Marjolein van der Meer

Sinds de oprichting van Kunstspot in 2015 ben ik betrokken bij het online platform in de rol van projectleider. Beeldende- en toegepaste kunst toegankelijk maken voor een jong publiek met spraakmakende verhalen en inspirerende video's is waar we voor staan met Kunstspot. Het platform maken we met zo'n 30 (!) vrijwilligers en samenwerkingspartners, waar ik ontzettend trots op ben om projectleider van te mogen zijn. Naast Kunstspot freelance ik voornamelijk voor marketing- en communicatie opdrachten in de culturele sector.   Een van mijn favoriete Kunstspots (want ik kan niet kiezen) is de nieuwe 'Welcome to Grunn' muurkunst van beeldend kunstenaar Klaas Lageweg. Duizenden treinreizigers die Groningen komen binnenrollen komen langs dit opvallende graffiti werk. Het figuratieve en kleurrijke werk van Lageweg  en specifiek het realpixelisme dat de muurkunstenaar gebruikt in zijn werk vind ik prachtig. Zou thuis best wel een 'Lagewegje' op de muur willen.  

Schrijfredactie

Desta Matla

Na mijn bachelor aan de kunstacademie in Utrecht (een andere stad met een mooie toren) ben ik hier komen wonen voor mijn Master. Je zou denken dat naast een studie in kunst maken, er echt geen lust meer is voor kunst bekijken. Maar niks is minder waar. Je mag mij er (spreekwoordelijk!) ‘s nachts voor wakker maken. Centraal in Groningen is voor mij de trap op de Grote Markt. In het jaar dat ik nu van Groningen mag genieten is deze trap een centraal punt geworden. Of ik daar nu zit met een ijsje, een dikke sjaal of tijdens een evenement, ik word blij van de dingen die ik vanaf daar kan bekijken. Met uitzicht op het mooie klassieke gebouw van het stadhuis aan de ene kant en de Martinitoren aan de andere kant, zit ik graag op deze trap - zolang hij er nog staat!

Dinnis van Dijken

Mijn favoriete plek in de stad is de Vismarkt op marktdagen. Het ligt op loopafstand van Academie Minerva waar ik in 2014 afgestudeerd ben als beeldend kunstenaar. Het is een plek waar ik meestal even mijn gedachten rustig kan laten ronddwalen en na mijn Master in Fine Arts in Zweden te hebben behaald is het ook fijn om hier weer even te kunnen rondstruinen. Het schrijven voor Kunstspot kwam voort vanuit mijn praktijk als beeldend kunstenaar waar kunsttheorie en filosofie erg belangrijke drijfveren zijn. Daarbij geeft het schrijven mij de gelegenheid om een actieve connectie aan te gaan met het werkveld en jonge kunstenaars een platform te bieden die zij verdienen. Nieuwsgierig naar mijn werk? Neem dan even een kijkje op www.dinnisvandijken.com

Eva Elaine Velema

Mijn favoriete Kunstspot in Groningen is het treinstation omdat je hier makkelijk weg komt uit Groningen. Grapje. Nouja, deels. Als kunstenaar sta ik het liefst in verbinding met de rest van Nederland. Ik zie graag een sterkere band tussen de culturele wereld boven de rivieren met die van onder de rivieren. Vaak krijg ik een verbaasde reactie als ik vertel dat ik uit Groningen kom. 'Wow helemaal uit Groningen? Hoe ben je hier gekomen dan?!' ... met de melkkoe mien jong. Grapje. Alweer. Mijn punt is dat ik door veel te reizen een ontzettende veelzijdigheid in cultuur zie in Nederland. En het ene is niet meer waard als een andere. Groningen heeft een eigenheid en kwaliteit te brengen. Als redacteur zal ik mij inzetten voor de interactie tussen Groningen en de rest van cultureel Nederland. Ik geloof dat wij elkaar wat te bieden hebben.

Iris Rijnsewijn

Mijn favoriete kunstspot is het Tschumipaviljoen op het Hereplein. Elke keer als ik er langs liep toen ik klein was, hield het al mijn aandacht vast. Nu vind ik het nog steeds ontzettend leuk om er langs te lopen en te zien welk kunstwerk erin zit. Vooral ‘s avonds als het donker is en de lampen aan gaan. Sinds ik ben begonnen met het studeren van Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit, ben ik bezig met het vinden van verborgen kunst op straat in Groningen. Door Kunstspot kan ik nog veel meer kunst ontdekken. Naast mijn studie ben ik bezig met het maken van muziek.

Karlijn Vermeij

Wanneer ik vanaf mijn huis vlakbij de Noorderhaven naar de stad loop of fiets, passeer ik het groen en de imposante huizen aan de Radesingel. Onder de schaduw van de enorme Sint Josef-kathedraal staat Het Veulen, een werk van Wladimir de Vries. Het wordt ook wel 'Lutje Loeks' (Gronings voor kleine Loeks) genoemd, het jongere broertje van Het Peerd van Ome Loeks zijnde. Aan de overkant van de straat staat het Werkmanmonument van Armando - deze gewichtige boomvorm vormt een mooi contrast met het lichte veulentje. Deze drie-eenheid waakt over de toegang tot de Oosterstraat iets verderop. En dat is elke dag weer een geruststellend gezicht, voor mij als drukke freelancer in de Groningse culturele sector.

Lisette Verhoog

Lopend door de Sint Jansstraat luister ik naar de muziek en het gezang die BijVrijdag klinken. Ik bewonder het historisch Provinciehuisgebouw waar ik een tijd heb mogen werken bij het GRID Grafisch Museum. Dan, om de hoek, achter het Martinikerkhof, bevindt zich de prinsentuin, mijn favoriete kunstspot. Ik hou ontzettend veel van dit soort verstopte stadspareltjes met haar geheimen en verhalen, voor mij een plek vol inspiratie. In Groningen heb ik International Communication gestudeerd, maar om toch mijn creativiteit kwijt te kunnen probeer ik altijd mijn kennis te combineren met mijn voorliefde voor kunst en het geschreven woord.

Marike Masker

Zodra de zon schijnt kun je me vinden op een krakkemikkig klapstoeltje op de stoep in de Oude kijk in't Jatstraat. Deze straat is mijn favoriete Kunstspot in de stad vanwege de levendige tijdloosheid die er gonst in de zomermaanden. Studenten die heen en weer waggelen tussen plantsoen en terras, dagjesduitsers op zoek naar koopjes.. En iedereen herinnert zich wel de hangende paraplu's of de gekleurde linten die in de zomer de straat een Italiaanse sfeer geven, heerlijk! Door de week werk ik als psycholoog in het centrum van Groningen. De psychologie probeert de menselijke ervaring te begrijpen en de kunst probeert deze weer te geven. Zo vullen de twee elkaar mooi aan. In het weekend combineer ik beide liefst door de hele ochtend op mijn klapstoeltje met een kop koffie mensen te kijken, een boek te lezen, en met mijn laptop op schoot stukjes voor Kunstspot te typen natuurlijk.

Michiel Teeuw

Philip Rozema

Het is niet moeilijk om uit te leggen waarom het Noorderplantsoen mijn kunstspot is. Eenden waggelen over de weg tussen de wielen van fietsers. Kinderen klimmen in touwen of sprinten van de berg. We bouwen er tenten op om van kunst te genieten. Kort gezegd: zolang de zon op is, leeft het plantsoen. Misschien zijn het allemaal clichés, maar ik heb gehoord dat in een cliché juist een grote kern van waarheid in zit. Ik studeerde Nederlands en Kunst- en Cultuurwetenschappen. Verder ben ik actief als dichter. Ik schrijf vanaf mijn kindertijd en publiceerde regelmatig bij wedstrijden. In 2010 was ik genomineerd voor de Gouden Lijst, een prijs voor aanstormend talent. In 2015-2016 was ik huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Meer info vind je op mijn website: philiprozema.nl  

Hoofdredactie

Jauke van den Brink

Mijn belangrijkste bijdrage binnen de Kunstspot hoofdredactie is het connectie hebben met het werkveld. Met het werkveld bedoel ik de kunstenaars en ontwerpers waar Kunstspot graag over schrijft. Ik weet wat er leeft en wat er gebeurt in de kunst en ontwerperswereld in Groningen en omstreken. Dit heeft te maken met mijn eigen werkzaamheden. Ik run nu 10 jaar mijn eigen ontwerpbureau Studio Jauke van den Brink waar ik niet alleen interieur als exterieur opdrachten ontwerp en laat uitvoeren, maar ook als freelance projectmanager werkzaam ben voor de culturele sector.  Studio Jauke van den Brink is nu drieënhalf jaar gevestigd in De Biotoop in Haren, waar ik samen met nog ongeveer 60 andere bedrijven onze werkzaamheden uitvoeren. De disciplines binnen De Biotoop zijn erg verschillend, van architecten tot fotografen en van zeepmakerij tot animatie bureau, dit maakt De Biotoop zo ontzettend leuke en een fijne werkplek.

Marjan Moes

Mijn favoriete plek in de stad is momenteel de watertoren bij het Noorderplantsoen, ook wel de Bovenkamer van Groningen genoemd. De toren is gerenoveerd in 2014. Boven in de oude watertank zijn de twee prachtige en sfeervolle ruimtes gemaakt. Het geweldige uitzicht steelt echter de show. Dat begint al als je in de glazen lift naar boven gaat. Langzaam wordt je horizon vergroot. En boven is het nog mooier! De architect heeft een omloop gerealiseerd, zodat je 360 graden zicht hebt op de stad. Je ziet een stad in beweging, met elk seizoen andere kleuren en activiteiten. En daarboven beleef je de elementen ook net iets intenser, vooral als het lekker waait. Ik werk regelmatig in de watertoren. House of Design heeft er een kantoor op de begane grond. Ik houd me bezig met subsidieaanvragen, projectcoördinatie en -communicatie. Daarnaast zit ik voor House of Design in de redactie van Kunstspot.

Nikki de Beer

Ronald Rooijakkers

Sinds ik Groningen ken, kom ik over de A-brug. De betovering die deze plek toen en nu nog steeds op me had, is me altijd bijgebleven. En nu ik in de Schildersbuurt woon, is de A-brug bovendien onderdeel van mijn vaste fiets- of looproute richting centrum. Ik vind het gezicht vanaf de brug over het water prachtig. En de omgeving van de brug is een fijne plek om te verblijven. Dit gebied ademt historie, niet voor niets zijn er talloze schilderijen gemaakt. En je vindt er het toilet met foto’s van mijn favoriete kunstenaar Erwin Olaf. Nu de bussen niet meer over de brug mogen - echt een uitkomst - kijk ik uit naar de herinrichting van dit gebied. Je ziet dat er al leuke caféetjes en winkels komen. Volgens mij wordt het alleen maar beter. Samen met Marjolein heb ik Kunstspot helpen opstarten. Ik werk bij het Centrum Beeldende Kunst (CBK) als communicatieadviseur en zit namens het CBK in de hoofdredactie van Kunstspot.

Willemien Bouwers

Mijn favoriete Kunstspot is het Info Center in het Groninger Museum. Het is in 2011 ontworpen door de sympathieke Spaanse kunstenaar Jaime Hayon. Ik vind het een fijne ruimte om te zijn. Hayon heeft humor en dat zie je terug in zijn ontwerpen. De strandstoelen waar je je in terug kunt trekken, de spiegels in het plafond, de schitterende bronzen Copacabana queen lampen…. Het Info Center straalt voor mij zowel rust uit als beweging en innovatie. Een strakke ruimte die door de ronde vormen toch vriendelijk en uitnodigend is. Ik raak er niet uitgekeken. Sinds 2010 ben ik coördinator PR en communicatie in het Groninger Museum. Namens het museum ben ik lid van de hoofdredactie van Kunstspot.

Schrijfcoaches

Regina Zwaagstra

Hoewel de meeste mensen de Martinitoren zien als het symbool van de stad Groningen, is dat voor mij het Groninger Museum, met zijn geelgouden toren die schittert in de zon. De toren die je verwelkomt als je de stad binnenkomt. Het museumgebouw is natuurlijk een icoon en een van de meest bijzondere museumgebouwen ter wereld, zowel buiten als binnen is geen plek hetzelfde. Ik denk dat veel stadjers daar helemaal niet bij stil staan als ze over de brug, min of meer tussen de kunst, wandelen.
Sinds november 2015 werk ik er en kan ik onbeperkt genieten van de exposities en vaste collectie. Het museum is zo op verschillende manieren mijn kunstspot. Bij Kunstspot ben ik schrijfcoach.

Rosa Timmer

Ik ben in 2013 afgestudeerd en heb de master journalistiek aan de Rug gedaan. Daarvoor had ik er zes ellendige jaren taalwetenschap op zitten, dat raad ik helemaal niemand aan. Ik werk als verslaggever bij het Dagblad van het Noorden in Drenthe. Daarnaast ben ik columnist bij de krant. Elke week zet ik mezelf gigantisch voor lul door te vertellen over mijn aparte relatie, mijn bizar hoge vetpercentage en mijn haat-liefde-verhouding met mijn Peugeot 206. Bij Kunstspot was ik schrijfcoach in de periode van mei t/m december 2015 en geef momenteel  de schrijf- en videoredactie workshops interviewtechnieken en reportages maken.

Fotografen

Jente Westerhof

Het door Piet Blom ontworpen gebouw van Academie Minerva is mijn favoriete Kunstspot in de stad. Niet alleen omdat ik mijzelf wat kunst betreft daar het meest heb ontwikkeld na de bachelor Autonoom Beeldende Kunst, maar ook vanwege mijn affiniteit met de architectuur. De van buiten af zichtbare geo, en symmetrie en de doolhof achtige stijl van het interieur vind ik fascinerend. Los daarvan is het een broedplaats van interessante van mensen en ideeën. In mijn eigen werk maak ik ook vaak gebruik van architectuur, geometrie en symmetrie met een oog voor het esthetische; dit hoop ik ook in mijn foto’s voor kunstspot te kunnen verwerken. Mijn eigen werk is te zien op www.jentewesterhof.wix.com/artist.

Lisa Jasperina Bommerson

  Ik had de eer de redactieleden te mogen portretteren, en ben voor deze serie geïnspireerd geraakt door de stad Groningen. Ik heb de Kunstspotters gefotografeerd op hun favoriete plek in de stad, van het Noorderplantsoen tot het Groninger station. Vanwege deze verschillende locaties zijn de persoonlijkheden van de geportretteerden terug te vinden in de foto's. Ik gebruik voor mijn fotografie altijd een analoge camera. Dit is een bewuste keuze, omdat ik op deze manier de haastigheid en snelheid ontvlucht die gepaard gaan bij het fotograferen met een digitale camera. Bij analoge fotografie neem je namelijk goed de tijd voordat je op het knopje klikt, omdat je per rolletje slechts een paar foto's kan maken. Hierdoor ben ik altijd bewust en aandachtig aan het werk. Ben je benieuwd naar mijn andere werk? Neem een kijkje op mijn website: http://www.lisajasperinabommerson.com/.

Marthe van de Grift

Hoe vaker ik in het buitenland kom, des te meer ik Groningen begin te waarderen en zie hoe mooi onze stad en ommeland is. Mijn favoriete plek is de Reitdiepskade. Ik loop of fiets graag expres een stukje om, om vanaf daar de grachten over te kijken en de prachtige grote schepen en kleine woonbootjes te bewonderen.
In 2014 ben ik aan Academie Minerva afgestudeerd en ben sindsdien zelfstandig kunstenaar/fotograaf. Ik heb me bij Kunstspot aangesloten omdat ik weet hoeveel Groningen te bieden heeft wat betreft kunst en ik vind dat dit meer aandacht verdiend. Vooral de jonge kunst in Groningen is uniek, experimenteel en heeft ballen! Juist omdat we zo ver van de randstad liggen.
Naast Kunstspot gebruik ik fotografie ook voor mijn eigen beeldend onderzoek: over ons begrip van de dingen. Ik wil met mijn werk de logica van ons dagelijkse leven openbreken en herdefiniëren. Hoe? www.marthevandegrift.com

Sander van der Bij

Ik ben fotograaf bij Kunstspot. De camera geeft mij een mooi excuus om in contact te komen met de tofste mensen op het gebied van beeldende kunst hier in het Noorden. Deze ontmoetingen geven mij lekker veel input en helpen mij in mijn eigen werk als kunstenaar. Mijn spot ligt aan de Grote Markt, het Grand Theatre, waar voor mij 2017 heerlijk begon met een expositie.

Eerder betrokken bij Kunstspot

Anna Hiep

Annejet Fransen

Baudewijn Neumann

Christine Huisman

Floor Hoogerheijde

Franciska de Beer

Frieda de Witte

Gerdine Kruizinga

Jesse van der Tuuk

Laura Popken

Loes Stam

Lotte van ter Toolen

Marije Schrage

Meike Leurs

Miguel Angel Ruiz Rivera

Minke van der Velde

Mo Visser

Nina Roos

Patriecia Kolthof

Peter Dicke

Shariza Abdoelhak

Thomas Bonjernoor

Walter de Boer

Scroll To Top