Redactie

De verhalen op Kunstspot komen van jonge, getalenteerde professionals. Regina Zwaagstra coacht hen hierbij. Op dit moment zitten in de redactie: Iris Rijnsewijn, Dinnis van Dijken, Marike Masker, Lisette Verhoog, Michiel Teeuw en Ruby de Vos. Fotograaf Sander van der Bij,maakt foto’s bij de verhalen. De video’s van Kunstspot worden gemaakt door Colin Mooijman, programmamaker en journalist bij o.a. OOG TV en Marjon de Rooy.

Kunstspot zoekt enthousiaste en talentvolle redactieleden

Voor de redactie van Kunstspot zoeken wij getalenteerde schrijvers die affiniteit hebben met kunst, cultuur en/of journalistiek. Je bent dol op schrijven en streeft naar kwaliteit binnen een gestelde deadline. Nieuwsgierigheid zit in je aard en je bent waar nodig in staat zelfstandig en flexibel te werken. Je draagt interessante invalshoeken aan, weet de juiste toon te treffen en blinkt uit in taalgebruik.

Lijkt het je leuk om mee te werken aan het platform en ben je minimaal 6 maanden beschikbaar? Ben jij een schrijver in hart en nieren of denk je daar talent voor te hebben? Solliciteer dan naar een plek in de redactie door een e-mail met je motivatie en CV te sturen naar marjolein@kunstspot.nl (projectleider Kunstspot).

Lees hier de complete vacature schrijfredactie.

Schrijfredactie

Dinnis van Dijken

Mijn favoriete plek in de stad is de Vismarkt op marktdagen. Het ligt op loopafstand van Academie Minerva waar ik in 2014 afgestudeerd ben als beeldend kunstenaar. Het is een plek waar ik meestal even mijn gedachten rustig kan laten ronddwalen en na mijn Master in Fine Arts in Zweden te hebben behaald is het ook fijn om hier weer even te kunnen rondstruinen. Het schrijven voor Kunstspot kwam voort vanuit mijn praktijk als beeldend kunstenaar waar kunsttheorie en filosofie erg belangrijke drijfveren zijn. Daarbij geeft het schrijven mij de gelegenheid om een actieve connectie aan te gaan met het werkveld en jonge kunstenaars een platform te bieden die zij verdienen. Nieuwsgierig naar mijn werk? Neem dan even een kijkje op www.dinnisvandijken.com

Iris Rijnsewijn

Mijn favoriete kunstspot is het Tschumipaviljoen op het Hereplein. Elke keer als ik er langs liep toen ik klein was, hield het al mijn aandacht vast. Nu vind ik het nog steeds ontzettend leuk om er langs te lopen en te zien welk kunstwerk erin zit. Vooral ‘s avonds als het donker is en de lampen aan gaan. Sinds ik ben begonnen met het studeren van Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit, ben ik bezig met het vinden van verborgen kunst op straat in Groningen. Door Kunstspot kan ik nog veel meer kunst ontdekken. Naast mijn studie ben ik bezig met het maken van muziek.

Marike Masker

Zodra de zon schijnt kun je me vinden op een krakkemikkig klapstoeltje op de stoep in de Oude kijk in't Jatstraat. Deze straat is mijn favoriete Kunstspot in de stad vanwege de levendige tijdloosheid die er gonst in de zomermaanden. Studenten die heen en weer waggelen tussen plantsoen en terras, dagjesduitsers op zoek naar koopjes.. En iedereen herinnert zich wel de hangende paraplu's of de gekleurde linten die in de zomer de straat een Italiaanse sfeer geven, heerlijk! Door de week werk ik als psycholoog in het centrum van Groningen. De psychologie probeert de menselijke ervaring te begrijpen en de kunst probeert deze weer te geven. Zo vullen de twee elkaar mooi aan. In het weekend combineer ik beide liefst door de hele ochtend op mijn klapstoeltje met een kop koffie mensen te kijken, een boek te lezen, en met mijn laptop op schoot stukjes voor Kunstspot te typen natuurlijk.

Michiel Teeuw

De fijnste plek in Groningen is de videobusstop door Rem Koolhaas. Dit bijzondere bouwsel combineert architectuur, typografie en digitaal beeld, en NP3 vertoont hier digitale werken om te bekijken. Het is dit mengsel van verschillende stromingen en disciplines wat mij aanspreekt in het bouwsel, in mijn persoonlijke werk, maar ook bij de fascinerende mensen die ik interview voor Kunstspot. Met hen duik ik graag in de gedachtes en theorieën achter hun werk: deze probeer ik zo begrijpelijk mogelijk over te brengen aan jou. Ik vind het belangrijk om jonge en gemarginaliseerde kunstenaars een stem en een platform te geven, maar ik vind gevestigde en ervaren kunstenaars net zo interessant. Zelf ben ik momenteel bezig met mijn opleiding Ontwerp bij Academie Minerva.

Ruby de Vos

Sinds ik van Amsterdam naar Groningen verhuisd ben, is vanuit mijn nieuwe huis opeens van alles op loopafstand en ik verken de stad daarom graag te voet. Zo begon me iets op te vallen wat ik op de fiets vast had gemist: de vele ateliers verstopt tussen de woonhuizen. Al lopend vang ik glimpjes op van een kunstenaar die druk bezig is of van een werk dat net iets anders is dan de dag daarvoor. De ateliers die ik tegenkom op mijn vaste routes vormen mijn favoriete Kunstspot. Voor mij staan ze voor de manier waarop kunst vaak onderdeel is van de ritmes van ons dagelijks leven, terwijl het diezelfde dagelijksheid net een beetje verrassender of spannender kan maken. Mijn omzwervingen door de stad leiden me verder vaak naar de RUG, waar ik werk aan mijn proefschrift over de representatie van toxiciteit en gifstoffen in hedendaagse kunst en literatuur.

Hoofdredactie

Jauke van den Brink

Mijn belangrijkste bijdrage binnen de Kunstspot hoofdredactie is het connectie hebben met het werkveld. Met het werkveld bedoel ik de kunstenaars en ontwerpers waar Kunstspot graag over schrijft. Ik weet wat er leeft en wat er gebeurt in de kunst en ontwerperswereld in Groningen en omstreken. Dit heeft te maken met mijn eigen werkzaamheden. Ik run nu 10 jaar mijn eigen ontwerpbureau Studio Jauke van den Brink waar ik niet alleen interieur als exterieur opdrachten ontwerp en laat uitvoeren, maar ook als freelance projectmanager werkzaam ben voor de culturele sector.  Studio Jauke van den Brink is nu drieënhalf jaar gevestigd in De Biotoop in Haren, waar ik samen met nog ongeveer 60 andere bedrijven onze werkzaamheden uitvoeren. De disciplines binnen De Biotoop zijn erg verschillend, van architecten tot fotografen en van zeepmakerij tot animatie bureau, dit maakt De Biotoop zo ontzettend leuke en een fijne werkplek.

Marjan Moes

Mijn favoriete plek in de stad is momenteel de watertoren bij het Noorderplantsoen, ook wel de Bovenkamer van Groningen genoemd. De toren is gerenoveerd in 2014. Boven in de oude watertank zijn de twee prachtige en sfeervolle ruimtes gemaakt. Het geweldige uitzicht steelt echter de show. Dat begint al als je in de glazen lift naar boven gaat. Langzaam wordt je horizon vergroot. En boven is het nog mooier! De architect heeft een omloop gerealiseerd, zodat je 360 graden zicht hebt op de stad. Je ziet een stad in beweging, met elk seizoen andere kleuren en activiteiten. En daarboven beleef je de elementen ook net iets intenser, vooral als het lekker waait. Ik werk regelmatig in de watertoren. House of Design heeft er een kantoor op de begane grond. Ik houd me bezig met subsidieaanvragen, projectcoördinatie en -communicatie. Daarnaast zit ik voor House of Design in de redactie van Kunstspot.

Willemien Bouwers

Mijn favoriete Kunstspot is het Info Center in het Groninger Museum. Het is in 2011 ontworpen door de sympathieke Spaanse kunstenaar Jaime Hayon. Ik vind het een fijne ruimte om te zijn. Hayon heeft humor en dat zie je terug in zijn ontwerpen. De strandstoelen waar je je in terug kunt trekken, de spiegels in het plafond, de schitterende bronzen Copacabana queen lampen…. Het Info Center straalt voor mij zowel rust uit als beweging en innovatie. Een strakke ruimte die door de ronde vormen toch vriendelijk en uitnodigend is. Ik raak er niet uitgekeken. Sinds 2010 ben ik coördinator PR en communicatie in het Groninger Museum. Namens het museum ben ik lid van de hoofdredactie van Kunstspot.

Schrijfcoaches

Regina Zwaagstra

Hoewel de meeste mensen de Martinitoren zien als het symbool van de stad Groningen, is dat voor mij het Groninger Museum, met zijn geelgouden toren die schittert in de zon. De toren die je verwelkomt als je de stad binnenkomt. Het museumgebouw is natuurlijk een icoon en een van de meest bijzondere museumgebouwen ter wereld, zowel buiten als binnen is geen plek hetzelfde. Ik denk dat veel stadjers daar helemaal niet bij stil staan als ze over de brug, min of meer tussen de kunst, wandelen.
Sinds november 2015 werk ik er en kan ik onbeperkt genieten van de exposities en vaste collectie. Het museum is zo op verschillende manieren mijn kunstspot. Bij Kunstspot ben ik schrijfcoach.

Rosa Timmer

Ik ben in 2013 afgestudeerd en heb de master journalistiek aan de Rug gedaan. Daarvoor had ik er zes ellendige jaren taalwetenschap op zitten, dat raad ik helemaal niemand aan. Ik werk als verslaggever bij het Dagblad van het Noorden in Drenthe. Daarnaast ben ik columnist bij de krant. Elke week zet ik mezelf gigantisch voor lul door te vertellen over mijn aparte relatie, mijn bizar hoge vetpercentage en mijn haat-liefde-verhouding met mijn Peugeot 206. Bij Kunstspot was ik schrijfcoach in de periode van mei t/m december 2015 en geef momenteel  de schrijf- en videoredactie workshops interviewtechnieken en reportages maken.

Fotografen

Jente Westerhof

Het door Piet Blom ontworpen gebouw van Academie Minerva is mijn favoriete Kunstspot in de stad. Niet alleen omdat ik mijzelf wat kunst betreft daar het meest heb ontwikkeld na de bachelor Autonoom Beeldende Kunst, maar ook vanwege mijn affiniteit met de architectuur. De van buiten af zichtbare geo, en symmetrie en de doolhof achtige stijl van het interieur vind ik fascinerend. Los daarvan is het een broedplaats van interessante van mensen en ideeën. In mijn eigen werk maak ik ook vaak gebruik van architectuur, geometrie en symmetrie met een oog voor het esthetische; dit hoop ik ook in mijn foto’s voor kunstspot te kunnen verwerken. Mijn eigen werk is te zien op www.jentewesterhof.wix.com/artist.

Sander van der Bij

Ik ben fotograaf bij Kunstspot. De camera geeft mij een mooi excuus om in contact te komen met de tofste mensen op het gebied van beeldende kunst hier in het Noorden. Deze ontmoetingen geven mij lekker veel input en helpen mij in mijn eigen werk als kunstenaar. Mijn spot ligt aan de Grote Markt, het Grand Theatre, waar voor mij 2017 heerlijk begon met een expositie.

Eerder betrokken bij Kunstspot

Anna Hiep

Annejet Fransen

Baudewijn Neumann

Christine Huisman

Desta Matla

Eva Elaine Velema

Floor Hoogerheijde

Franciska de Beer

Frieda de Witte

Gerdine Kruizinga

Jesse van der Tuuk

Karlijn Vermeij

Laura Popken

Lisa Jasperina Bommerson

Lisette Verhoog

Loes Stam

Lotte van ter Toolen

Marije Schrage

Marjolein van der Meer

Marthe van de Grift

Meike Leurs

Miguel Angel Ruiz Rivera

Minke van der Velde

Mo Visser

Nikki de Beer

Nina Roos

Patriecia Kolthof

Peter Dicke

Philip Rozema

Ronald Rooijakkers

Shariza Abdoelhak

Thomas Bonjernoor

Walter de Boer

Cookieverklaring

Deze website maakt gebruik van cookies om je websitebezoek ‘slimmer’ te maken en omwille van statistieken.
Meer weten? Lees onze cookie-verklaring of pas je instellingen aan.

Scroll To Top