Winterexpositie

Pictura

LuciusCompositie 124 Sine Tempus Aeternitas.jpg

Winterexpositie

17 december 2017 t/m 28 januari 2018

Over deze activiteit

T/m 28 januari 2018 heeft Pictura weer 3 fijne exposities. In de bovenzaal Lucius met Sine Tempus Aeternitas - een wintersurprise, in de 2 benedenzalen Roel Manschot met Vormen met vergankelijkheid en in de Witte Doos Stichting PRINT met 365 + 1 DAYS.

Lucius  

Het was altijd een grote wens van Lucius om in de prachtige bovenzaal van Pictura te exposeren. Deze zaal is de oudste expositieruimte van de Stad (1832). Hier exposeerde circa 100 jaar geleden een grote groep Groninger kunstschilders waarvan een aantal de Groninger Kunstkring De Ploeg hebben opgericht. Vanaf 1921 verwierf deze kunstenaarsgroep bekendheid met de introductie van een stijl van schilderen die tot op heden bekend staat als het Gronings expressionisme.

Dit is een markant historisch gegeven waar Lucius gevoelig voor is. Hij voelt zich als kunstenaar, ook al is het maar als onbeduidend schakeltje, een onlosmakelijk onderdeel van de lange, grillige, historische keten van de (beeldende) kunst.

De tentoonstelling - een soort wintersalon - is samengesteld rond de meerluiken en series die een belangrijk onderdeel vormen van Lucius’ werk. Waar mogelijk worden deze werkstukken aangevuld met losstaande composities, zodat een aardig totaalbeeld ontstaat van zijn kunst. Met deze tentoonstelling viert Lucius zijn vijfenzestigste verjaardag. Sine Tempus Aeternitas is zijn verjaardagsgeschenk aan familie, vrienden, collega’s, liefhebbers/kopers van zijn werk en - last but not least - aan de Stad. En,  niet te vergeten, aan alle overige geïnteresseerden en kunstliefhebbers. Iedereen is welkom!

Roel Manschot

In de benedenzalen is het werk te bewonderen van Roel Manschot. Manschot haalt zijn inspiratie uit de wijze waarop de natuur zich openbaart, een onuitputtelijke inspiratiebron die voor Manschot gelijk staat aan de vergankelijkheid van het leven. In zijn werk tracht hij de ogenschijnlijk verborgen details van de natuur een eigen gezicht en identiteit te geven. 

In zijn balpentekeningen vormt hij nauwgezet geometrische abstracties en sculpturen op papier. Hierdoor krijgt het lijnenspel een andere dimensie, inhoud en betekenis. Deze repetitieve en geconcentreerde handeling zorgt voor innerlijke rust en contemplatie, met vaak een intrigerend resultaat tot gevolg.

Stichting PRINT

Dertig deelnemers laten samen met kartonleverancier ESKA uit Hoogezand-Sappemeer en Binderij Abbringh uit Groningen zien wat de drie noordelijke provincies op het gebied van grafische vormgeving waard zijn. Stichting Print vroeg een keur aan letterontwerpers, grafisch ontwerpers, kalligrafen en illustratoren om een spread te ontwerpen in zwart/wit, waarop de toegewezen datum ergens leesbaar aanwezig moest zijn. Ook bijna dertig noordelijke ontwerpers zeiden toe en leverden een unieke bijdrage aan het boek. Speciaal voor de expositie in Pictura zijn de noordelijke ontwerpen uit het boek gehaald en op groot formaat tot een nieuw boek samengesteld. Het kalenderboek 365 + 1 Days is verkrijgbaar bij Pictura en via de webshop van Stichting Print.

Over Pictura

Het Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen werd opgericht in 1832 met als doel: 'de beeldende kunst en de nijverheidskunst in de ruimste zin van het woord aan te moedigen en te bevorderen.' Pictura is gehuisvest in een mooi, monumentaal pand aan het Martinikerkhof in Groningen. In de sfeervolle zalen exposeren professionele kunstenaars van uiteenlopende richtingen en disciplines, maar de hoofdmoot is figuratief.

Pictura

St. Walburgstraat 1
9712 HX Groningen
tel 050 312 29 53
www.pictura-groningen.nl

Locatie

Deel nu:
Scroll To Top