Albarta ten Oever, een vrouw in de kunst

Groninger Museum

1Albarta ten Oever.jpg

Albarta ten Oever, een vrouw in de kunst

14 oktober 2017 t/m 4 maart 2018

Tentoonstelling

Over deze activiteit

Albarta ten Oever (Groningen 1772 - 1854 Groningen) is één van de weinige vrouwelijke 18de-eeuwse kunstenaars uit Groningen. Een vrouw in de kunst toont ruim twintig schilderijen, aquarellen en tekeningen van haar vaardige hand.

Ten Oever trouwde op 17-jarige leeftijd met een weduwnaar die net als zij welvarend was, maar 24 jaar ouder. Hun huwelijk bleef kinderloos, waardoor zij veel vrije tijd had, waarin zij zich kon bekwamen in de schilderkunst. Tijdens haar leven stond Albarta bekend als een goede kunstenares en werd haar werk af en toe geëxposeerd en soms ook verkocht. Beroemd werd ze niet met haar eigen schilderijen, maar met haar verzameling van Hollandse meesters, die in 1863, een paar jaar na haar dood, werd geveild. Maar helemaal onbekend bleef zij ook niet: over haar leven werd in de jaren veertig van de vorige eeuw een door Anton Pieck geïllustreerde en door Wouter van Riesen geschreven roman gepubliceerd.

Tot voor kort had het Groninger Museum maar één aquarel van Albarta ten Oever. Door een schenking en een aankoop is daar verandering in gekomen. Voor deze tentoonstelling is bovendien meer werk van Ten Oever opgespoord, zodat nu ruim twintig schilderijen, aquarellen en tekeningen kunnen worden tentoongesteld.

Over Groninger Museum

Mede door een gift van 25 miljoen gulden van de Nederlandse Gasunie kon het Groninger Museum gerealiseerd worden. In 1994 werd het museum geopend door koningin Beatrix. Het museumgebouw geldt als één van de hoogtepunten van het postmodernisme. De uitgangspunten van de architect Mendini waren: geen hiërarchie in de kunstdisciplines, overvloedig gebruik van decoraties en samenwerken met gastontwerpers. Hierdoor ontstond een divers samenspel van ruimtes. In deze ruimtes wordt aandacht besteed aan vier uiteenlopende collecties: archeologie en geschiedenis van Groningen, kunstnijverheid, oude beeldende kunst en hedendaagse kunst.

Groninger Museum

Museumeiland 1
9711 ME Groningen
tel 050 3666555
www.groningermuseum.nl

Locatie

Deel nu:
Scroll To Top