Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Verhalen verbeeld

Voortgezet onderwijs

Hoe kan beeldende kunst een familieverhaal vertellen? Die vraag staat centraal in dit project, waarbij leerlingen ontdekken welk familieverhaal er achter een bepaald kunstwerk schuilgaat. Daarnaast gaan ze zelf aan de slag met het creatief verbeelden van hun eigen familieverhaal.

In een eerste gastles maken leerlingen aan de hand van verschillende kijkstrategieën kennis met een kunstwerk dat een persoonlijk verhaal vertelt. Met elkaar ontdekken ze hoe het kunstwerk tot stand is gekomen en waar het over gaat. Vervolgens gaan ze in een thuisopdracht verhalen van hun familieverleden onderzoeken. Belangrijk hierbij is dat ze op zoek gaan naar die verhalen uit hun familiegeschiedenis, waarvan de doorwerking tot op de dag van vandaag merkbaar is in hun eigen leven. In een tweede gastles worden deze verhalen onder de loep genomen, waarna ze in een aantal lessen aan de slag gaan met het maken van een creatieve verwerking van hun eigen persoonlijke verhaal.

Het eerste kunstwerk waarop dit educatieproject is toegepast, is ‘Dichtlicht op het verleden’, dat van 17 december 2021 tot en met 24 maart 2022 te zien was in het Tschumipaviljoen op het Hereplein. Dit kunstwerk deelde persoonlijke verhalen van Groningers waarin de doorwerking van het slavernijverleden in hun (familie)leven centraal stond.

Aanvragen

Handige informatie.

  • Doelgroep
    Geschikt voor de bovenbouw van alle niveaus in het voortgezet onderwijs en alle leerjaren en niveaus van het mbo.
  • Duur
    Beide gastlessen duren 1 lesuur. Daarna gaan de leerlingen nog 3-6 lessen zelfstandig aan de slag met de creatieve verwerking.
  • Locatie

    De eerste gastles vindt zo mogelijk bij het kunstwerk plaats. De rest van de lessen in de klas.

  • Kosten
    7,50 euro per leerling incl. lesmateriaal