Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Interview

Puzzelaar, kunstenaar en meubelwaar

Door: Franciska de Beer, 4 januari 2016

Dit is de laatste kans om een designontwerp van Volken de Vlas te bemachtigen. De Groninger designer en kunstenaar gaat binnenkort een verrassende carrièreswitch maken. Hij wil een Nederlandstalig muziekalbum opnemen. Wat waren de hoogtepunten uit zijn werk? Kunstspot ging op bezoek in zijn studio.



 

Een grijze loods die moeilijker te vinden is dan een vakantiebestemming zonder Tomtom herbergt de werkplaats van De Vlas. In de grote hal, die op het industrieterrein achter de Ikea staat, staat een afgedankte bus in retrostijl. Onder een omafiets met vleugels die aan het plafond is bevestigd staat de tafel waar de ideeën van De Vlas werkelijkheid worden. Op deze tafel liggen nog enkele restjes karton en boekenkaften die doen denken aan puzzelstukjes.

Lijmloze lampen

Wat doe je met honderd tennisrackets, drieduizend gekleurde boekenkaften en een halve plantage bamboestengels? Inderdaad, meubels maken. De werken van De Vlas zijn bovendien net puzzels: alle stukjes passen precies in elkaar en het werk staat dan zo stevig als een huis. „Ik gebruik hierdoor nooit een druppeltje lijm”,  weet De Vlas te vertellen. Aan het plafond van zijn studio hangt zo’n puzzelwerk: de lamp Sonna. De lamp lijkt nog het meest op een pomme duchesse. Precies, zo'n aardappeltoefje die je als student met zakken tegelijk in de oven schuift wanneer je eens écht culinair wilt uitpakken. Wie zijn studentenkamer dus het cachet van een fijnproever wil meegeven, schaft een Sonna aan.

Voor deze lamp had De Vlas houten tennisrackets nodig en zo zocht hij voor de grap op Marktplaats naar honderd tennisrackets. Tot zijn grote verbazing kwam hij uit bij een man met een ietwat uit de hand gelopen verzameling. „Zijn vrouw was er klaar mee. Toen moest hij ze wel verkopen”, zo verklaart De Vlas.

Nu zijn de kaatsnetjes uit de voorraadkast verdwenen en liggen er zo’n drieduizend op kleur gesorteerde boekenkaften. De Vlas gebruikt deze om tafelbladen en kasten mee te maken.

Aandacht voor ambacht

Puzzelen is niet alleen doen, maar ook denken. Dit bewijst de van origine Friese kunstenaar wanneer hij een ware filosofie over interieur en geluk uit de doeken doet. Volgens hem  dragen namelijk met zorg en ambacht vervaardigde meubels bij aan iemands persoonlijk geluk. „Als je je omgeeft met mooie meubels, roept dit positieve gedachten op. Hier word je gelukkig van,” zegt hij.

Voor wie geïnteresseerd is in zijn werken, moet er snel bij zijn. De designer is namelijk van plan binnenkort een carrièreswitch te maken. „In de toekomst wil ik graag een Nederlandstalig muziekalbum uitbrengen,” zegt De Vlas. Deze ommekeer lijkt misschien merkwaardig, maar is dit allerminst. Nadat De Vlas aan de Minerva Academie afstudeerde op schilderkunst heeft hij jarenlang als muzikant zijn brood verdiend. Een trompet die ouder lijkt dan het internettijdperk en aan de muur hangt is nog een relikwie uit die vervlogen jaren.

Of De Vlas over een jaar bij Giel Beelen op de radio klinkt, is nog afwachten. In ieder geval heeft deze Groningse kunstenaar laten zien dat hij meer in huis heeft dan tennisrackets, boekenkaften en bamboestengels.

Tekst: Franciska de Beer en Peter Dicke
Foto: Harry Fierkens