Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst kijken

Into Nature: ontdek de wondere wereld van landschapskunst in Drenthe

Door: Minke van der Velde, 26 juli 2016

Wat doe je als het hoogzomer is in Groningen? Wij zochten de koelte op van onze buurprovincie: het beboste Drenthe. Als doorgewinterde kunstspotters doken we de natuur in, om de wondere wereld van landschapskunst te ontdekken. Onder begeleiding van Tom Tieman volgden we een deel van de kunstroute ‘Into Nature’, want om alle zestien locaties te bezoeken ben je wel drie dagen zoet. En alleen al van deze ene middag vol indrukken, kunnen we je iets moois vertellen. Deze ‘landschapskunst’, ‘land art’, of hoe je het ook wilt noemen, zorgde ervoor dat we even op een andere manier naar Drenthe keken. We werden verrast door de grenzeloze fantasie van kunstenaars. We klauterden tussen bomen in een kunstwerk gemaakt van tape, om vervolgens ergens middenin het bos de mooiste badkamer van Nederland te ontdekken.

Ironie in een vogelkooi

“Pas maar op dat er niet één op je poept”, waarschuwt Peter Tholen, hoofd Tentoonstellingen van het Drents Museum. Hier starten we de expeditie. Middenin een expositiezaal is door de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion een enorme vogelkooi opgebouwd. Samen met wat andere bezoekers staan we in deze kooi. Op de grond liggen stapels boeken. “Die boeken gaan allemaal over vogels”, vertelt Tom. In dezelfde kooi wonen tijdelijk ook parkieten en andere soortgelijke vogels, die ergens hoog op een tak zitten. Zo ver mogelijk van de mensen en de boeken vandaan lijkt het wel. Het werk, ‘The library for the birds’ genaamd, heeft iets ironisch als je erover nadenkt. “Wij weten alles over vogels, zij weten niks over ons”, concludeert Tom als we het hebben over de relatie natuur en mens: een terugkerend thema van de kunstroute.

Neem een bad hoog in de bomen

Voordat we Assen verlaten, nemen we snel nog even een kijkje in de Gouverneurstuin achter het Drents Museum. Hier vind je de interactieve installatie van het Oostenrijks/Kroatisch designcollectief Numen/For Use. Via een trapje klimmen we in tunnels gemaakt van tape, gespannen tussen een viertal bomen. Een ‘flying space’ wordt het genoemd. Na deze bijna buitenaardse ervaring laten we de stad voor wat het is, om één van de rustigste plekjes van Drenthe te ontdekken. In Paterswolde aan het Friesche Veen zien we hoe het eens zo knusse zomerhuisje de ‘Til’ door de Japanse kunstenaar Taturo Atzu is omgedoopt tot ‘Hotel Stairway to Heaven’. Een zes meter hoge trap brengt je naar een luxe badkamer, in de kruinen van de bomen. Met uitzicht op het meer, word je hier verleid om oneindig te baden. “Af en toe hoor je wat water naar beneden sijpelen”, vertelt Tom, “dat zijn bezoekers die testen of het water echt aangesloten is”. Overnachten in het bijzondere kunstwerk kan vanaf 150 euro per nacht. Of het zonde is dat het in september weer wordt afgebroken? “Juist die tijdelijkheid maakt het hotel zo aantrekkelijk”, legt hij uit.

Tegen de zwaartekracht in water omhoog laten stromen

Onder de indruk van wat we tot nu toe gezien hebben, eindigen we onze expeditie bij de Rijksluchtvaarschool Eelde. Of eigenlijk is het een begin van een hele nieuwe ontdekkingstocht. Met Pim Trooster als bezielde curator, zijn hier tal van kunstenaars aan de slag gegaan om het Provinciaal Monument te voorzien van nieuw werk. Zo worden we bij aankomst al verrast door de twaalf meter hoge beer van Florentijn Hofman: zijn groene vacht, gemaakt van coniferen, kleurt langzaam bruin. Naast deze ‘Conibeer’ staat in de vijver het experimentele project van kunstenaar en uitvinder Zoro Feigl. Tegen de zwaartekracht in laat hij water omhoog stromen, waardoor in de stroming gekke patronen ontstaan. Binnenin het monumentale pand, dat meer dan tien jaar leeg heeft gestaan, is nog veel meer te zien. Elke kunstenaar is door de curator met zorg uitgekozen. Zo maken we kennis met het werk van Kim Habers, Krijn de Koning, André Pielage, Stefan Gross, Frank Straatman, Arja Hop & Peter Svenson, Hans Jungerius, Lieven Lefere, Bieke Depuydt, Celine van den Boorn, Bert –René Brinkman en Marieke de Jong. Pas tegen sluitingstijd keren we terug naar Groningen. Of we je deze nieuwe expeditie in Drenthe kunnen aanraden? Zeker: neem de tijd, ga op avontuur en bezorg jezelf een mooie dag!

'Into Nature' kun je nog tot en met 18 september volgen, van dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur.