Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Interview

Een nieuwe lichting kunststudenten

Door: Gerdine Kruizinga, 27 september 2016

Ruim 150 studenten beleven hun allereerste dagen aan de kunstacademie praktisch in the middle of nowhere. In de buurt van het Drentse Elp vindt ‘Camping Minerva’ plaats. Drie dagen lang onderdompeling in kunst, en in elkaars aanwezigheid. Wij waren erbij en vroeg vier eerstejaarsstudenten van de richting autonome beeldende kunst naar hun verwachtingen, dromen en inspiratiebronnen. “Dumas’ manier van schilderen heb ik vaak onder de knie proberen te krijgen, maar met matig succes.”

Berber van der Veer, 19 jaar

Berber heeft, ondanks dat ze kampeert, haar eyeliner er strak op zitten. Ze hoopt op de Groningse kunstacademie veel verschillende technieken te leren. “Er is zo veel te ontdekken, en ik wil iets vinden dat echt bij me past. Gelukkig krijg je op de academie die vrijheid. Op dit moment teken ik vooral heel veel.” Het werk van Marlene Dumas is voor haar een bron van inspiratie: “Haar manier van schilderen heb ik vaak onder de knie proberen te krijgen, met matig succes.” Berber verwacht niet alleen veel kennis op te doen, maar kijkt ook uit naar het leren kennen van veel nieuwe mensen.

Daniel Alsina-Santos, 20 jaar

Daniel rondde al eerder de opleiding ‘Art & Design’ af aan het Noorderpoort College, een ROC in Groningen. Nu gaat hij autonome beeldende kunst studeren. “Nee, ik heb nog niet genoeg geleerd. Ik verwacht juist nog heel veel te leren. Over nieuwe materialen, maar ook dingen in mezelf.” Hij beseft dat er daarin ook dingen zullen mislukken. “Ik fotografeer veel analoog en ik teken veel. Maar ik kijk er wel naar uit om andere dingen uit te proberen en misschien wel een sculptuur neer te zetten.” Daniel heeft nog niet een helder beeld van hoe zijn leven er over een jaar uitziet. “Over een jaar heb ik vast veel gezien,” zegt hij, “maar misschien wil ik tegen die tijd heel wat anders. Design bijvoorbeeld.”

Ingrid in der Maur, 45 jaar

Ingrid is de oudste van de lichting eerstejaarsstudenten. Ze heeft al een lange weg afgelegd voordat ze op de kunstacademie terechtkwam. “Op de middelbare school vond ik handvaardigheid en tekenen het fijnst.” Een deel van Ingrids familie was wel kunstzinnig, maar een kunstopleiding zat er niet in. Na de sociale academie volgde een baan in de financiële sector. Toch kwam telkens weer het verlangen kunst te maken naar boven. Ingrid ging opnieuw schilderen en exposeerde zelfs. Uiteindelijk besloot ze toch de kunstacademie te gaan doen. Wat verwacht ze van de komende jaren? “Ik verwacht veel kennis op te doen van materialen en technieken. Ik wil leren risico’s te nemen en blijven ontdekken.” Haar inspiratiebronnen zijn Henri Matisse, Jean Tinguely, en Maartje van Korstanje.  Ze hoopt ooit zelf zo groot te worden. “Internationale bekendheid, grote vraagstukken in beeld brengen en daarmee een groot publiek  bereiken, zijn mijn dromen.”

Bas van Delden, 21 jaar

Waarom Bas de kunstacademie gaat doen? “Creativiteit zit in je. Als je ergens van houdt, kun je ervoor kiezen ermee door te gaan en er je beroep van te maken. dan moet je op de kunstacademie zijn.” Bas verwacht van dat hij er veel materialen en technieken leert kennen, maar hij weet ook dat het verder gaat dan dat. “Je leert over kunst nadenken, op een filosofische manier. Dat je kritisch en sceptisch moet zijn, eigenwijs zelfs.” Als we hem vragen waar hij over een jaar staat, lacht hij en zegt hij dat hij niet zo ver vooruit denkt. “De bedoeling is dat ik mijn propedeuse haal. Het is allemaal nog in de beginfase. Ik ga me ook richten op sport. Ik loop nu vijf kilometer onder de twintig minuten. Misschien is dat over een jaar verbeterd.”