Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunstshots

De geschiedenis van foodfotografie

Door: Laura Popken, 16 oktober 2017

Foto’s van eten: ze zijn niet meer weg te denken van Instagram. Regelmatig komen prachtige foto’s voorbij van kleurrijk opgemaakte borden om bij te watertanden. Hoewel foodfotografie booming is, is het geen nieuwe trend. Het fotograferen van voeding begon 170 jaar geleden, in de tijd van de eerste fotocamera’s. Een van de eerste foto’s waarin voeding de hoofdrol speelde, werd geschoten door wetenschapper en fotograaf William Henry Fox Talbot.



In de negentiende en begin twintigste eeuw werden de composities sterk beïnvloed door stillevens die fotografen kenden uit de schilderkunst. Met de komst van kleurenfotografie werden van 1930 foodfoto’s vooral gebruikt voor advertenties. Eetbaar waren de lekkernijen op de foto’s vaak niet: om de foto’s te laten slagen onder de harde belichting werd het voedsel bespoten met hairspray, werd melk vervangen door lijm en werd schuim van bier vervangen door zeepsop.



Vanaf de jaren ’90 werden foto’s van voeding een belangrijk onderdeel van kookboeken. Tegenwoordig vinden we ze vooral op Instagram en blogs. Dankzij de smartphone en talloze websites over fotografie, kan iedereen een foodfotograaf worden. 

Bron artikel: https://www.artsy.net/
Foto: A Fruit Piece door William Henry Fox Talbot via zoowithoutanimals.com

 

Tekst: Laura Popken