Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst op Straat

7 x beeldende kunst op zomerse plekken in Groningen

Door: Karlijn Vermeij, 26 juli 2017

Hoera, het is weer zomer in de stad! Voor kunstliefhebbers een tijd van moeilijke keuzes: afkoelen in het Hoornsemeer of in een museum? Een terrasje pakken voor of na het bezoek aan die galerie? Kunstspot maakt het je deze zomer gemakkelijk en presenteert een lijst waardoor je niet meer hoeft te kiezen: zeven keer beeldende kunst op zomerse plekken.

1. Water - Licht

Slechts 15 minuten fietsen vanaf de Grote Markt ligt het Hoornsemeer. Alhoewel deze plas ten zuiden van de stad sinds de komst van het stadsstrand aan de Oosterhamrikkade ietwat aan populariteit heeft ingeboet, is het Hoornsemeer (ook wel Hornylake) nog altijd een heerlijke plek om een stukje te zwemmen en met de hond te wandelen. Op de scheiding tussen water en land zijn op twee plekken langs het meer kunstwerken geplaatst: het tweedelige Water – Licht van Loes Heebink en Carlo Kroon, geplaatst in 1992. Deze conische sculpturen van vier meter hoog hebben wel wat weg van ijshoorntjes: de een ligt als een gevallen ijsje in het gras en schijnt neonlicht in allerlei kleuren, de ander staat fier overeind en spuit water. Daar kan je trouwens prima onderdoor zwemmen. Iemand een Cornetto?

2. Madonna van de Nevelen

Niet zo’n fan van zwemmen, maar wel zin in een nautische activiteit? Ter hoogte van het Zernike, achter de wijk Paddepoel, ligt de Reitdiephaven, waar je een sloep kunt huren en boottochtjes kunt maken door het uitgestrekte Grunniger land. De fietstocht naar de Reitdiephaven is alleen al de moeite waard, vooral als je het Jaagpad neemt dat langs het Reitdiep loopt. Langs de waterkant staat namelijk Madonna van de Nevelen (2005), een bronzen sculptuur van Luk van Soom. Deze bijna drie meter hoge figuur lijkt ondanks haar omvang uit wolken en mist te bestaan, alsof de Madonna meebeweegt in de luchtstromen die over het water rollen en met de nevel die uit de grond opstijgt.

3. Secret Life in a Public Body

Liever een tocht door de grachten van onze stad? Geen probleem. Zodra de zon tevoorschijn komt, kun je er op uit per kano, barbecue-boot, zeilboot, peddelend op een plank of per waterfiets. Picknick aan boord, langs de Museumbrug tot aan de Oosterhaven. Kun je direct even onder de bruggen kijken. Even uitpuffen doe je aan de Oosterkade, waar ter hoogte van Voor ’t Voormalig Klein Poortje een gigantische bronzen sculptuur van Henk Visch staat. Zijn Secret Life in a Public Body, gerealiseerd in 2001, strekt zich naast de waterkant uit op knieën en vingertoppen. Fun fact: dit beeld past precies in de ruimte van een parkeerplek.

4. Ons Blauwe Hart

Na al dat harde werken ben je vast toe aan een witbiertje of een glas rosé op het terras. Place to be is toch wel de Grote Markt tot aan de Poelestraat, met rijen en rijen aan terrassen om neer te strijken. Grote kans dat je Ons Blauwe Hart (2012) van Erwin Stienstra tegenkomt. Aan de zijgevel van de kroeg de Drie Gezusters, aan de kant van de Gelkingestraat, is dit tegeltableau van 4,5 bij 1 hoog te vinden. De tegeltjes doen een beetje denken aan Delfts Blauw, waar in de hoeken allemaal QR-codes staan. Als je deze scant met je mobiel kom je van alles te weten over het stadshart en over de Gelkingestraat. Hippe manier om een beetje stadsgeschiedenis op te doen.

5. Een oase in de stad

Ben je helemaal klaar met de zomerse drukte in de stad? Even die tropische temperaturen ontvluchten? Beeldend kunstenaar Noud de Wolf realiseerde in 1999 naast het voormalig Natuurmuseum aan de Praediniussingel een rustgevende, schaduwrijke stadstuin met de titel Een oase in de stad. Naast de ingang van het pand van Academie Minerva begint achter een hekwerk van cortenstaal een pad dat langs verschillende plantensoorten, een bron en een fontein slingert. Tussen de vlinders, zoemende insecten en ritselende bladeren ben je even helemaal weg. Ook voor mensen met een visuele beperking is de tuin toegankelijk, doordat de kunstenaar een systeem van herkenningspunten met een oplopend aantal stenen op de route heeft geplaatst.

6. Wisent

Geen zomer is compleet zonder een bezoekje of tien aan het Noorderplantsoen. Je kunt er zonnen, sporten, picknicken, borrelen met vrienden, eendjes voeren en natuurlijk wandelen. Oriëntatiepunt in dit enorme park is toch vaak ‘De Bizon’, gehoord in de zin: “Spreken we af bij De Bizon?” en verwijzend naar de kolossale sculptuur aan de Boteringesingel. Het blijkt dat het helemaal geen bizon is, maar een wisent, het grootste dier van Europa. Deze Wisent van beeldhouwer Wladimir de Vries is al in 1976 gerealiseerd en is daarmee het oudste kunstwerk in dit lijstje. Het gevaarte weegt ruim tien ton, is twee meter hoog en drie meter lang, en is uit één stuk kalksteen gehouwen. Er moest destijds een kraan aan te pas komen om het op z’n plek te zetten, maar staat sindsdien nog steeds fier en krachtig tussen het groen.

7. Rollebollen

Als je de Korreweg af fietst richting het Noorderplantsoen, passeer je aan je linkerhand een groot grasveld aan het Bernouilliplein met allemaal bollen erop. Dit is het kunstwerk Rollebollen (1983) van René de Boer, bestaande uit zeven bollen van aan elkaar gelaste plaatjes messing met een doorsnee tussen de 90 tot 150 centimeter. Ze lijken heel zwaar, maar je kunt ze met gemak rollen over het grasveld, waardoor de vulling van de bollen in beweging komt: houtstaafjes, zand en knikkers zorgen voor verschillende klanken. Bij mooi weer krijgen de bollen gezelschap van gezinnen en studenten die genieten van dit rustige alternatief voor het Plantsoen.