Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst verzamelen

5 tips om je eigen kunstverzameling te starten (ook met een kleiner budget)

Door: Marije Schrage, 28 december 2017

Altijd al eens een kunstwerk willen kopen, je eigen verzameling starten, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? We hebben tips voor je verzameld en vroegen onder meer advies aan de Groninger kunstverzamelaar Ger van Dam, die samen met zijn vrouw al meer dan 400 kunstwerken aankocht.

1. Ontwikkel je eigen smaak

Het is belangrijk te weten wat je eigen smaak is. Door goed te kijken naar verschillende kunstwerken leer je wat jou aanspreekt. Als een kunstwerk iets met je doet heeft het zijn doel bereikt, zegt Ger van Dam: “Het is je eigen persoonlijke avontuur en het moet jou op een of andere manier verrijken in de meest brede zin. Verrijken gaat van mooi vinden tot irriteren, tot erom moeten lachen of ontroeren. Het mooiste is dat je van kunst geniet, blijf bij jezelf.”

2. Geen budget? Ruil

Beginnend kunstenaars hebben, net als beginnend kunstverzamelaars, vaak niet veel te makken. Denk daarom creatief: is er iets waar jij heel goed in bent waar de kunstenaar iets aan kan hebben? Ben je bijvoorbeeld goed in websites bouwen, heb je een lege ruimte over waar de kunstenaar een keer kan exposeren, ben je zelf ook kunstenaar en kunnen jullie een eigen werk ruilen? Maak gebruik van jouw kwaliteiten en bied deze aan in ruil voor het kunstwerk dat je hebben wilt.

"Als een kunstwerk iets met je doet heeft het zijn doel bereikt."
Ger van Dam

3. Ga erop uit

Voordat je gaat investeren in kunst is het belangrijk het wereldje goed te leren kennen. Bezoek beurzen, galerieën en eindexamententoonstellingen van kunstacademies. Weet wat er aangeboden wordt. Van Dam: “Het is erg waardevol om naar het atelier te gaan van de kunstenaar en met hem te kunnen praten, dit zorgt er voor dat je het werk nog beter kunt begrijpen". Laat je informeren en heb vooral geduld bij het kopen van kunst. Slaap er zeker een nachtje over, zo voorkom je het risico op een impulsaankoop.

4. Oriënteer je online

Ook atelierhouders hebben last van de groeiende concurrentie op het web. Deze groeiende markt is enorm interessant voor de jonge kunstverzamelaars. Kunst kijken kan nu overal en altijd! Toegankelijker dan dit krijgen we het niet. Het is makkelijker om erachter te komen wat er aangeboden wordt, je kunt online exposities bekijken en ook lekker ongegeneerd  en oneindig prijzen van de verschillende kunstwerken vergelijken. Het nadeel is dat je niet de totale ervaring van het kunstwerk ervaart. Dit maakt het gevaar van een miskoop groter.

Voorbeelden van sites waar je online kunst kunt shoppen zijn: Saatchi ArtEtsyArtsy en Patty Morgan. En natuurlijk bij Kunstpunt

5. Let op de kwaliteit

Als je een kunstwerk hebt gekocht is het belangrijk dat je de kwaliteit van het werk behoudt door het goed te behandelen. Van Dam: “Op een gegeven moment is het de moeite waard om een kunstwerk op een hoogwaardige manier in te lijsten.  Daar hangt wel een prijskaartje aan, maar daarmee hoop je het kunstproduct hoogwaardig te conserveren.” Let bij de aankoop ook op het materiaal dat de kunstenaar gebruikt heeft. Van papier weten we bijvoorbeeld dat zuur papier snel vervalt.

Kwaliteit hoeft niet duur te zijn. Je hebt kwalitatief goede kunst die minder exclusief is, zoals grafisch werk. Grafische werken, zoals etsen en zeefdruk posters, zijn vaak meerdere keren gedrukt waardoor de prijs voor een print lager ligt. 

Bonustip: leen kunst

Kunst lenen is de ideale manier om betaalbaar kunst in huis te halen. En uit te proberen. Voor nog geen 8 euro per maand kun je al een echt kunstwerk in huis hebben. Lees hier meer over kunst lenen.