Redactie

De verhalen op Kunstspot komen van jonge, getalenteerde professionals. Regina Zwaagstra coacht hen hierbij. Op dit moment zitten in de redactie: Franciska de Beer, Karlijn Vermeij, Philip Rozema, Desta Matla, Marije Schrage, Iris Rijnsewijn, Dinnis van Dijken en Eva Elaine Velema. Fotografen Sander van der Bij, Lisa Bommerson, Anna Hiep, Jesse van der Tuuk. Marthe van de Grift, Iris Pepping, Jente Westerhof en David Vroom maken foto’s bij de verhalen. De video’s van Kunstspot worden gemaakt door Colin Mooijman, programmamaker en journalist bij o.a. OOG TV en Marjon de Rooy.

Redacteuren gezocht voor de schrijfredactie

Vacature

Kunstspot
Voor de redactie van ons platform zoeken wij getalenteerde schrijvers die affiniteit hebben met kunst, cultuur en/of journalistiek. Door het verhaal achter kunst te vertellen, willen wij mensen inspireren en daarmee de zichtbaarheid van beeldende en toegepaste kunst in Groningen vergroten. Door een originele invalshoek willen we achtergrondverhalen van exposities vertellen, met spraakmakende interviews de kunstenaars portretteren en fascinerende film- en fotoreportages presenteren.

Blink jij uit in taalgebruik?
Kunstspot biedt een platform aan jonge beginnende schrijvers die van nature nieuwsgierig zijn, uitblinken in taalgebruik en in staat zijn interessante invalshoeken aan te dragen. De redacteuren werken op vrijwillige basis, daar staat tegenover dat we veel exposure bieden op het platform en door onze samenwerking met De Gezinsbode die maandelijks een artikel van Kunstspot plaatst. Tijdens inspirerende workshops van professionele coaches leer je de fijne kneepjes van het vak waarna je je nieuwe skills meteen in de praktijk kunt brengen. Als redacteur voor Kunstspot kun je veel contacten opdoen in het beeldende kunst werkveld. De ultieme kans om je netwerk te vergroten waardoor je je positie op de arbeidsmarkt zal verstevigen.

Solliciteer!
Lijkt het je leuk om mee te werken aan het platform en ben je minimaal 6 maanden beschikbaar? Ben jij een schrijver in hart en nieren of denk je daar talent voor te hebben? Solliciteer dan naar een plek in de redactie door e-mail met je motivatie te sturen naar marjolein@kunstspot.nl (projectleider Kunstspot).

Lees hier de volledige Vacature schrijfredactieleden.

Projectleiding

Marjolein van der Meer

Sinds de oprichting van Kunstspot in 2015 ben ik betrokken bij het online platform in de rol van projectleider. Beeldende- en toegepaste kunst toegankelijk maken voor een jong publiek met spraakmakende verhalen en inspirerende video's is waar we voor staan met Kunstspot. Het platform maken we met zo'n 30 (!) vrijwilligers en samenwerkingspartners, waar ik ontzettend trots op ben om projectleider van te mogen zijn. Naast Kunstspot freelance ik voornamelijk voor marketing- en communicatie opdrachten in de culturele sector.   Een van mijn favoriete Kunstspots (want ik kan niet kiezen) is de nieuwe 'Welcome to Grunn' muurkunst van beeldend kunstenaar Klaas Lageweg. Duizenden treinreizigers die Groningen komen binnenrollen komen langs dit opvallende graffiti werk. Het figuratieve en kleurrijke werk van Lageweg  en specifiek het realpixelisme dat de muurkunstenaar gebruikt in zijn werk vind ik prachtig. Zou thuis best wel een 'Lagewegje' op de muur willen.  

Schrijfredactie

Desta Matla

Na mijn bachelor aan de kunstacademie in Utrecht (een andere stad met een mooie toren) ben ik hier komen wonen voor mijn Master. Je zou denken dat naast een studie in kunst maken, er echt geen lust meer is voor kunst bekijken. Maar niks is minder waar. Je mag mij er (spreekwoordelijk!) ‘s nachts voor wakker maken. Centraal in Groningen is voor mij de trap op de Grote Markt. In het jaar dat ik nu van Groningen mag genieten is deze trap een centraal punt geworden. Of ik daar nu zit met een ijsje, een dikke sjaal of tijdens een evenement, ik word blij van de dingen die ik vanaf daar kan bekijken. Met uitzicht op het mooie klassieke gebouw van het stadhuis aan de ene kant en de Martinitoren aan de andere kant, zit ik graag op deze trap - zolang hij er nog staat!

Franciska de Beer

Mijn favoriete kunstspot in Groningen is de onderkant van de brug bij het Groninger Museum. Dit werk van de Vlaamse kunstenaar Wim Delvoye is alleen te zien wanneer de brug open staat. Op het eerste gezicht lijkt de onderkant versierd te zijn met lieflijke, ouderwetse Delftsblauwe tegeltjes, maar bij nader inzien blijken de taferelen alles behalve lieflijk te zijn: zo plast één mannetje voor een ventilator en bestudeert het tweede figuur met een telescoop het achterwerk van een ander. Het leuke aan dit kunstwerk vind ik dat de meeste mensen deze opmerkelijke taferelen niet lijken op te merken. Voor mijn studie Kunsten, Cultuur en Media zit ik vooral met de neus in de boeken en leer ik de kunsten zoals ze op papier staan, maar bij Kunstspot trek ik er op uit om te spotten wat er leeft aan kunst in Groningen en Ommelanden.  

Iris Rijnsewijn

Mijn favoriete kunstspot is het Tschumipaviljoen op het Hereplein. Elke keer als ik er langs liep toen ik klein was, hield het al mijn aandacht vast. Nu vind ik het nog steeds ontzettend leuk om er langs te lopen en te zien welk kunstwerk erin zit. Vooral ‘s avonds als het donker is en de lampen aan gaan. Sinds ik ben begonnen met het studeren van Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit, ben ik bezig met het vinden van verborgen kunst op straat in Groningen. Door Kunstspot kan ik nog veel meer kunst ontdekken. Naast mijn studie ben ik bezig met het maken van muziek.

Karlijn Vermeij

Ik ga graag te voet door Groningen, omdat je op die manier subtiele veranderingen in het bekende landschap ziet ontstaan. Mijn favoriete plek-met-facelift is het Ebbingekwartier. Dit grote terrein vlakbij het centrum is in de afgelopen jaren flink veranderd. Eerder was het een braakliggend stuk grond waar je ’s avonds niet graag langs wilde fietsen, tegenwoordig staat er een hotel, een bioscoop/restaurant en kan er zelfs gezwommen worden. Gelukkig zijn de graffitikunstenaars en dealers door deze luxe toevoegingen niet uit het beeld verdwenen. Als ik niet aan het wandelen ben, dan ben ik waarschijnlijk aan het schrijven. Zo werk ik als afgestudeerd masterstudent Kunsten, Cultuur en Media graag aan onderzoeksrapporten en artikelen die allemaal over kunst en cultuur gaan. Het fijnste aan kunstkiek’n vind ik om samen met een ander kletsend door een tentoonstelling te gaan, of dit nou digitaal via Kunstspot is of in het echt. Verder hou ik van mijn museumjaarkaart, de beeldentuin van het Kröller-Müller en van de snor van Dalí.
 

Marije Schrage

De historie van Groningen spreekt tot de verbeelding als je over het Waagplein loopt. Ik zie het voor me, 17eeuwse rijke kooplieden die in de rij staan voor Het Goudkantoor om hun handelsactiviteiten en belastingen te bespreken en Groningers in stijve maar stijlvolle kleding die zich te paard maneuvreren rondom Het Stadhuis. Het plein is een inspirerende plek omdat er zoveel historische sporen achtergebleven zijn. Aan de achterkant van het Stadhuis zijn bijvoorbeeld nog flinke beschadigingen zichtbaar ten gevolge van de 2de wereld oorlog. In 2016 ben ik afgestudeerd aan Minerva. Hierna heb ik een prachtige lange reis gemaakt waar ik leerde mijn dromen na te jagen, keuzes maken en vooral dat je een enorm gelukkig mens kan zijn met weinig materiële spullen. Nu werk ik op een vmbo school als beeldend docent. Door te schrijven voor Kunstspot kan ik mijn enthousiasme over kunst met jullie delen.

Philip Rozema

Het is niet moeilijk om uit te leggen waarom het Noorderplantsoen mijn kunstspot is. Eenden waggelen over de weg tussen de wielen van fietsers. Kinderen klimmen in touwen of sprinten van de berg. We bouwen er tenten op om van kunst te genieten. Kort gezegd: zolang de zon op is, leeft het plantsoen. Misschien zijn het allemaal clichés, maar ik heb gehoord dat in een cliché juist een grote kern van waarheid in zit. Ik studeerde Nederlands en Kunst- en Cultuurwetenschappen. Verder ben ik actief als dichter. Ik schrijf vanaf mijn kindertijd en publiceerde regelmatig bij wedstrijden. In 2010 was ik genomineerd voor de Gouden Lijst, een prijs voor aanstormend talent. In 2015-2016 was ik huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Meer info vind je op mijn website: philiprozema.nl  

Hoofdredactie

Jauke van den Brink

Mijn belangrijkste bijdrage binnen de Kunstspot hoofdredactie is het connectie hebben met het werkveld. Met het werkveld bedoel ik de kunstenaars en ontwerpers waar Kunstspot graag over schrijft. Ik weet wat er leeft en wat er gebeurt in de kunst en ontwerperswereld in Groningen en omstreken. Dit heeft te maken met mijn eigen werkzaamheden. Ik run nu 10 jaar mijn eigen ontwerpbureau Studio Jauke van den Brink waar ik niet alleen interieur als exterieur opdrachten ontwerp en laat uitvoeren, maar ook als freelance projectmanager werkzaam ben voor de culturele sector.  Studio Jauke van den Brink is nu drieënhalf jaar gevestigd in De Biotoop in Haren, waar ik samen met nog ongeveer 60 andere bedrijven onze werkzaamheden uitvoeren. De disciplines binnen De Biotoop zijn erg verschillend, van architecten tot fotografen en van zeepmakerij tot animatie bureau, dit maakt De Biotoop zo ontzettend leuke en een fijne werkplek.

Marjan Moes

Mijn favoriete plek in de stad is momenteel de watertoren bij het Noorderplantsoen, ook wel de Bovenkamer van Groningen genoemd. De toren is gerenoveerd in 2014. Boven in de oude watertank zijn de twee prachtige en sfeervolle ruimtes gemaakt. Het geweldige uitzicht steelt echter de show. Dat begint al als je in de glazen lift naar boven gaat. Langzaam wordt je horizon vergroot. En boven is het nog mooier! De architect heeft een omloop gerealiseerd, zodat je 360 graden zicht hebt op de stad. Je ziet een stad in beweging, met elk seizoen andere kleuren en activiteiten. En daarboven beleef je de elementen ook net iets intenser, vooral als het lekker waait. Ik werk regelmatig in de watertoren. House of Design heeft er een kantoor op de begane grond. Ik houd me bezig met subsidieaanvragen, projectcoördinatie en -communicatie. Daarnaast zit ik voor House of Design in de redactie van Kunstspot.

Nikki de Beer

Ronald Rooijakkers

Sinds ik Groningen ken, kom ik over de A-brug. De betovering die deze plek toen en nu nog steeds op me had, is me altijd bijgebleven. En nu ik in de Schildersbuurt woon, is de A-brug bovendien onderdeel van mijn vaste fiets- of looproute richting centrum. Ik vind het gezicht vanaf de brug over het water prachtig. En de omgeving van de brug is een fijne plek om te verblijven. Dit gebied ademt historie, niet voor niets zijn er talloze schilderijen gemaakt. En je vindt er het toilet met foto’s van mijn favoriete kunstenaar Erwin Olaf. Nu de bussen niet meer over de brug mogen - echt een uitkomst - kijk ik uit naar de herinrichting van dit gebied. Je ziet dat er al leuke caféetjes en winkels komen. Volgens mij wordt het alleen maar beter. Samen met Marjolein heb ik Kunstspot helpen opstarten. Ik werk bij het Centrum Beeldende Kunst (CBK) als communicatieadviseur en zit namens het CBK in de hoofdredactie van Kunstspot.

Willemien Bouwers

Mijn favoriete Kunstspot is het Info Center in het Groninger Museum. Het is in 2011 ontworpen door de sympathieke Spaanse kunstenaar Jaime Hayon. Ik vind het een fijne ruimte om te zijn. Hayon heeft humor en dat zie je terug in zijn ontwerpen. De strandstoelen waar je je in terug kunt trekken, de spiegels in het plafond, de schitterende bronzen Copacabana queen lampen…. Het Info Center straalt voor mij zowel rust uit als beweging en innovatie. Een strakke ruimte die door de ronde vormen toch vriendelijk en uitnodigend is. Ik raak er niet uitgekeken. Sinds 2010 ben ik coördinator PR en communicatie in het Groninger Museum. Namens het museum ben ik lid van de hoofdredactie van Kunstspot.

Schrijfcoaches

Regina Zwaagstra

Hoewel de meeste mensen de Martinitoren zien als het symbool van de stad Groningen, is dat voor mij het Groninger Museum, met zijn geelgouden toren die schittert in de zon. De toren die je verwelkomt als je de stad binnenkomt. Het museumgebouw is natuurlijk een icoon en een van de meest bijzondere museumgebouwen ter wereld, zowel buiten als binnen is geen plek hetzelfde. Ik denk dat veel stadjers daar helemaal niet bij stil staan als ze over de brug, min of meer tussen de kunst, wandelen.
Sinds november 2015 werk ik er en kan ik onbeperkt genieten van de exposities en vaste collectie. Het museum is zo op verschillende manieren mijn kunstspot. Bij Kunstspot ben ik schrijfcoach.

Rosa Timmer

Ik ben in 2013 afgestudeerd en heb de master journalistiek aan de Rug gedaan. Daarvoor had ik er zes ellendige jaren taalwetenschap op zitten, dat raad ik helemaal niemand aan. Ik werk als verslaggever bij het Dagblad van het Noorden in Drenthe. Daarnaast ben ik columnist bij de krant. Elke week zet ik mezelf gigantisch voor lul door te vertellen over mijn aparte relatie, mijn bizar hoge vetpercentage en mijn haat-liefde-verhouding met mijn Peugeot 206. Bij Kunstspot was ik schrijfcoach in de periode van mei t/m december 2015 en geef momenteel  de schrijf- en videoredactie workshops interviewtechnieken en reportages maken.

Fotografen

Anna Hiep

In juli 2016 ben ik afgestudeerd op Academie Minerva, in de richting fotografie. Nu maak ik foto’s voor Kunstspot. Mijn favoriete Kunstspot verhaal is 'De 7 best verborgen kunstwerken in Groningen.' Door dit verhaal ben ik mij bewust geworden van deze kunstwerken op straat.

Baudewijn Neumann

De kunstspot voor mij is de dame aan de Emmasingel. Groots, robuust en mooi. Ze tornt boven alles uit, maar wel ondersteunt door haar lange armen. Kunst is op straat, lekker rond dwalen en je komt altijd wel iets tegen. Daarnaast de trost van Groningen, het Groninger Museum. Prachtige tentoonstellingen die Groningen op de kaart zetten zoals David Bowie is. Maar er is in het museum ook geskatet bij een tentoonstelling van Laryy Klark, ook dat is kunst. Genoeg te beleven met kleine en grote kunst dus.

Jesse van der Tuuk

Ik zit in mijn derde jaar van de opleiding Audiovisuele Specialist aan het Noorderpoort College. Miguel hierboven, is dan ook een klasgenoot van mij. Tijdens mijn opleiding maakte ik al promotie video’s van bijvoorbeeld de Groninger Vrijwilligersprijs van 2015, ook houd ik erg van het maken van autonoom werk. Je kunt me meestal vinden met een camera of twee, mijn Nikon en een analoge camera. Ik schiet dan ook vaak nog op fotorolletjes, omdat er met het beeld minder te manipuleren valt. Ik vind het tof om in de video- en fotografie redactie van Kunstspot te zitten omdat ik veel affiniteit heb met de dingen waar het om draait bij Kunstspot, namelijk kunst en de fijne stad die Groningen is.

Lisa Jasperina Bommerson

  Ik had de eer de redactieleden te mogen portretteren, en ben voor deze serie geïnspireerd geraakt door de stad Groningen. Ik heb de Kunstspotters gefotografeerd op hun favoriete plek in de stad, van het Noorderplantsoen tot het Groninger station. Vanwege deze verschillende locaties zijn de persoonlijkheden van de geportretteerden terug te vinden in de foto's. Ik gebruik voor mijn fotografie altijd een analoge camera. Dit is een bewuste keuze, omdat ik op deze manier de haastigheid en snelheid ontvlucht die gepaard gaan bij het fotograferen met een digitale camera. Bij analoge fotografie neem je namelijk goed de tijd voordat je op het knopje klikt, omdat je per rolletje slechts een paar foto's kan maken. Hierdoor ben ik altijd bewust en aandachtig aan het werk. Ben je benieuwd naar mijn andere werk? Neem een kijkje op mijn website: http://www.lisajasperinabommerson.com/.

Sander van der Bij

Ik ben fotograaf bij Kunstspot. De camera geeft mij een mooi excuus om in contact te komen met de tofste mensen op het gebied van beeldende kunst hier in het Noorden. Deze ontmoetingen geven mij lekker veel input en helpen mij in mijn eigen werk als kunstenaar. Mijn spot ligt aan de Grote Markt, het Grand Theatre, waar voor mij 2017 heerlijk begon met een expositie.

Eerder betrokken bij Kunstspot

Annejet Fransen

Christine Huisman

Floor Hoogerheijde

Frieda de Witte

Gerdine Kruizinga

Laura Popken

Loes Stam

Lotte van ter Toolen

Meike Leurs

Miguel Angel Ruiz Rivera

Minke van der Velde

Mo Visser

Nina Roos

Patriecia Kolthof

Peter Dicke

Shariza Abdoelhak

Thomas Bonjernoor

Walter de Boer

Scroll To Top