Redactie

De verhalen op Kunstspot komen van jonge, getalenteerde professionals. Regina Zwaagstra, communicatiemedewerker van het Groninger Museum, coacht hen hierbij. Op dit moment zitten in de redactie: Shariza Abdoelhak, Franciska de Beer, Karlijn Vermeij, Philip Rozema, Laura Popken, Mo Visser, Desta Matla, Marije Schrage, Nina Roos en Iris Rijnsewijn. Fotografen Sander van der Bij, Lisa Bommerson, Anna Hiep, Baudewijn Neumann en Jesse van der Tuuk maken foto’s bij de verhalen. Kunstspot is ook een videoredactie gestart. Colin Mooijman, programmamaker en journalist bij o.a. OOG TV coacht deze redactie. Op dit moment zitten Thomas Bonjernoor en Salomon Meij in de redactie.

Kunstspotters gezocht

Schrijfredactie | Videoredactie

Kunstspot zoekt enthousiaste en talentvolle schrijf- en videoredactieleden (op vrijwillige basis). Ben jij een waar talent? Solliciteer dan naar een plek in de redactie door een e-mail met je motivatie te sturen naar info@kunstspot.nl.

 

Schrijfcoaches

Regina Zwaagstra

Hoewel de meeste mensen de Martinitoren zien als het symbool van de stad Groningen, is dat voor mij het Groninger Museum, met zijn geelgouden toren die schittert in de zon. De toren die je verwelkomt als je de stad binnenkomt. Het museumgebouw is natuurlijk een icoon en een van de meest bijzondere museumgebouwen ter wereld, zowel buiten als binnen is geen plek hetzelfde. Ik denk dat veel stadjers daar helemaal niet bij stil staan als ze over de brug, min of meer tussen de kunst, wandelen.
Sinds november 2015 werk ik er en kan ik onbeperkt genieten van de exposities en vaste collectie. Het museum is zo op verschillende manieren mijn kunstspot. Bij Kunstspot ben ik schrijfcoach.

Rosa Timmer

Ik ben in 2013 afgestudeerd en heb de master journalistiek aan de Rug gedaan. Daarvoor had ik er zes ellendige jaren taalwetenschap op zitten, dat raad ik helemaal niemand aan. Ik werk als verslaggever bij het Dagblad van het Noorden in Drenthe. Daarnaast ben ik columnist bij de krant. Elke week zet ik mezelf gigantisch voor lul door te vertellen over mijn aparte relatie, mijn bizar hoge vetpercentage en mijn haat-liefde-verhouding met mijn Peugeot 206. Bij Kunstspot was ik schrijfcoach in de periode van mei t/m december 2015 en geef momenteel  de schrijf- en videoredactie workshops interviewtechnieken en reportages maken.

Schrijfredactie

Desta Matla

Na mijn bachelor aan de kunstacademie in Utrecht (een andere stad met een mooie toren) ben ik hier komen wonen voor mijn Master. Je zou denken dat naast een studie in kunst maken, er echt geen lust meer is voor kunst bekijken. Maar niks is minder waar. Je mag mij er (spreekwoordelijk!) ‘s nachts voor wakker maken. Centraal in Groningen is voor mij de trap op de Grote Markt. In het jaar dat ik nu van Groningen mag genieten is deze trap een centraal punt geworden. Of ik daar nu zit met een ijsje, een dikke sjaal of tijdens een evenement, ik word blij van de dingen die ik vanaf daar kan bekijken. Met uitzicht op het mooie klassieke gebouw van het stadhuis aan de ene kant en de Martinitoren aan de andere kant, zit ik graag op deze trap - zolang hij er nog staat!

Franciska de Beer

Mijn favoriete kunstspot in Groningen is de onderkant van de brug bij het Groninger Museum. Dit werk van de Vlaamse kunstenaar Wim Delvoye is alleen te zien wanneer de brug open staat. Op het eerste gezicht lijkt de onderkant versierd te zijn met lieflijke, ouderwetse Delftsblauwe tegeltjes, maar bij nader inzien blijken de taferelen alles behalve lieflijk te zijn: zo plast één mannetje voor een ventilator en bestudeert het tweede figuur met een telescoop het achterwerk van een ander. Het leuke aan dit kunstwerk vind ik dat de meeste mensen deze opmerkelijke taferelen niet lijken op te merken. Voor mijn studie Kunsten, Cultuur en Media zit ik vooral met de neus in de boeken en leer ik de kunsten zoals ze op papier staan, maar bij Kunstspot trek ik er op uit om te spotten wat er leeft aan kunst in Groningen en Ommelanden.  

Iris Rijnsewijn

Mijn favoriete kunstspot is het Tschumipaviljoen op het Hereplein. Elke keer als ik er langs liep toen ik klein was, hield het al mijn aandacht vast. Nu vind ik het nog steeds ontzettend leuk om er langs te lopen en te zien welk kunstwerk erin zit. Vooral ‘s avonds als het donker is en de lampen aan gaan. Sinds ik ben begonnen met het studeren van Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit, ben ik bezig met het vinden van verborgen kunst op straat in Groningen. Door Kunstspot kan ik nog veel meer kunst ontdekken. Naast mijn studie ben ik bezig met het maken van muziek.

Karlijn Vermeij

Ik ga graag te voet door Groningen, omdat je op die manier subtiele veranderingen in het bekende landschap ziet ontstaan. Mijn favoriete plek-met-facelift is het Ebbingekwartier. Dit grote terrein vlakbij het centrum is in de afgelopen jaren flink veranderd. Eerder was het een braakliggend stuk grond waar je ’s avonds niet graag langs wilde fietsen, tegenwoordig staat er een hotel, een bioscoop/restaurant en kan er zelfs gezwommen worden. Gelukkig zijn de graffitikunstenaars en dealers door deze luxe toevoegingen niet uit het beeld verdwenen. Als ik niet aan het wandelen ben, dan ben ik waarschijnlijk aan het schrijven. Zo werk ik als afgestudeerd masterstudent Kunsten, Cultuur en Media graag aan onderzoeksrapporten en artikelen die allemaal over kunst en cultuur gaan. Het fijnste aan kunstkiek’n vind ik om samen met een ander kletsend door een tentoonstelling te gaan, of dit nou digitaal via Kunstspot is of in het echt. Verder hou ik van mijn museumjaarkaart, de beeldentuin van het Kröller-Müller en van de snor van Dalí.
 

Laura Popken

Ik struin graag door de binnenstad, vooral op zondag. Dan is het gezellig druk en kan ik alle indrukken goed in me opnemen. De kleurrijke winkeltjes en galeries in de Folkingestraat, de oude panden die je overal in de stad ziet en die ontelbare verhalen herbergen, de gezellige drukte van mensen die komen en gaan; ik geniet er van. De binnenstad is dan ook een inspiratiebron voor mij. Het leuke van Groningen is dat kunst en inspiratie overal zijn, je hoeft nooit lang te zoeken. Ik studeer Journalistiek in Zwolle, doe een poging tot gitaar spelen en ga graag met mijn camera op stap om de sfeer in de stad vast te leggen, op zoek naar mooie plekken.

Marije Schrage

De historie van Groningen spreekt tot de verbeelding als je over het Waagplein loopt. Ik zie het voor me, 17eeuwse rijke kooplieden die in de rij staan voor Het Goudkantoor om hun handelsactiviteiten en belastingen te bespreken en Groningers in stijve maar stijlvolle kleding die zich te paard maneuvreren rondom Het Stadhuis. Het plein is een inspirerende plek omdat er zoveel historische sporen achtergebleven zijn. Aan de achterkant van het Stadhuis zijn bijvoorbeeld nog flinke beschadigingen zichtbaar ten gevolge van de 2de wereld oorlog. In 2016 ben ik afgestudeerd aan Minerva. Hierna heb ik een prachtige lange reis gemaakt waar ik leerde mijn dromen na te jagen, keuzes maken en vooral dat je een enorm gelukkig mens kan zijn met weinig materiële spullen. Nu werk ik op een vmbo school als beeldend docent. Door te schrijven voor Kunstspot kan ik mijn enthousiasme over kunst met jullie delen.

Mo Visser

In de Oosterpoort kun je, verstopt in de Korte Nieuwstraat, een muurschildering vinden van Stadjer Rebecca met haar kat Eddie. Het is gemaakt door Michel Velt in het kader van ‘Pimp je Portiek’; een initiatief om de buurt mooier te maken en bewonersparticipatie te stimuleren. Te gek vind ik dit soort projecten. Ik hou namelijk niet van rechte huizenblokken in dezelfde kleur, met dezelfde tuin met daarin dezelfde barbecueënde mensen die later die avond ‘lekker knus’ op de bank naar ‘Boer zoekt Vrouw’ zitten te kijken. Dat is waarom ik naast Kunstspot ook werk op de afdeling communicatie bij Het Houten Huis. Een gezelschap dat muziektheater maakt voor jong en oud. Door mee te helpen ‘kunst’ de wereld in te slingeren, hoop ik dat er zaadjes geplant worden in de hoofden van kinderen en volwassenen. En dat daardoor de blik op hun omgeving nog rijker wordt dan voorheen. Ook al is het maar een klein beetje. Of voor heel even. Of juist een heel leven.

Nina Roos

Ik teken en schrijf. Na drie kunstacademies en veel wandelingen op het strand in Katwijk ben ik teruggekeerd naar mijn geboortestad Groningen. Ik schreef de verhalenbundel ‘ Neem op’ en het afgelopen jaar kwam mijn debuutroman ‘Drie dagen’ uit. Mijn favoriete kunstspot is het Tschumipaviljoen aan het Hereplein. Middenin de stad, stokstijf tussen de voetgangers en het drukke verkeer, staat het gebouw: een schuin geplaatste langwerpige vitrine van minstens 10 meter lang, ontworpen door de Frans- Zwitserse architect Benhard Tschumi. Hierin exposeren al meer dan vijfentwintig jaar kunstenaars van internationale allure. De focus ligt op moderne media. Gehaast of niet, ik kijk altijd wat er zich in het paviljoen afspeelt. Voor de één misschien afschrikwekkend, voor de ander prachtig, saai is het nooit. Dat de inhoud een paar keer peer jaar verandert maakt het levendig en dat sluit uitstekend aan bij een stad als Groningen.

Philip Rozema

Het is niet moeilijk om uit te leggen waarom het Noorderplantsoen mijn kunstspot is. Eenden waggelen over de weg tussen de wielen van fietsers. Kinderen klimmen in touwen of sprinten van de berg. We bouwen er tenten op om van kunst te genieten. Kort gezegd: zolang de zon op is, leeft het plantsoen. Misschien zijn het allemaal clichés, maar ik heb gehoord dat in een cliché juist een grote kern van waarheid in zit. Ik studeerde Nederlands en Kunst- en Cultuurwetenschappen. Verder ben ik actief als dichter. Ik schrijf vanaf mijn kindertijd en publiceerde regelmatig bij wedstrijden. In 2010 was ik genomineerd voor de Gouden Lijst, een prijs voor aanstormend talent. In 2015-2016 was ik huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Meer info vind je op mijn website: philiprozema.nl  

Shariza Abdoelhak

Als Master student Engelse Letterkunde spendeer ik mijn vrije tijd met het lezen van boeken en nog meer boeken, en dat vertaalt zich ook naar een passie voor schrijven. Ik lees bijna alleen in het Engels en mijn interesse varieert van young adult fantasie tot de historische wetenschap achter de chemie van kleuren in de natuur door Phillip Ball. Diezelfde variatie pas ik ook toe in mijn eigen schrijven en ook dan schrijf ik Engels shorts. Met deze plek in de redactie van Kunstspot hoop ik mijn eigen schrijven te ontwikkelen tot een persoonlijke amibitie waar ik trots op kan zijn en hoop ik eens als volwaardig redactielid bij een krant te werken of stof te laten opwaaien als bekend columniste.

Videocoaches

Colin Mooijman

Videoredactie

Salomon Meij

Zelf vind ik geen plek in Groningen meer inspirerend dan het stukje Emmaviaduct waar je uitzicht hebt over het Hoofdstation. Met wind in je haren kijken naar de treinen die onder je voorbij gaan, liefst net bij zonsondergang. In één oogopslag een iconisch stukje architectuur uit 1896 én de constante flow mensen die nieuwe ideeën, cultuur en emoties met zich mee brengen: de belofte dat Groningen, net als kunst, zal blijven veranderen. Ik ben 'self-taught' filmer. Cameraman, scenarioschrijver, geluidsman, regisseur - een beetje van alles. Op zoek naar een manier om beeld te maken dat een indruk achterlaat op mensen. Om iets van mezelf te laten zien dat 'echt' is. Maar ook om met diepgang de verhalen van anderen te vertellen. Iets dat hopelijk 'on-voorbijscrollbaar' is, al is het maar voor één persoon.

Thomas Bonjernoor

Mijn passie is (audiovisuele) verhalen creëren en delen. Daarnaast is muziek onmisbaar in mijn leven en houd ik van alle andere manieren waarop mensen zich creatief uiten, zowel digitaal als analoog. Thomas Bonjernoor (1996) is mijn naam en ik studeer mediavormgeving aan het Alfa-college (Groningen). Na enkele jaren gefascineerd te zijn met het maken van video’s, ben ik werkzaam als (beginnend) artdirector. Bovenal vind ik het leuk, leerzaam, uitdagend en bewustzijn verrijkend. Wat mij onder andere interesseert is het prikkelen en entertainen van mensen door gesynchroniseerd beeld en geluid, met inhoud die inspireert en spreekt. Hier hoop ik ook in te groeien en Kunstspot zo van dienst te zijn.

Fotografen

Anna Hiep

In juli 2016 ben ik afgestudeerd op Academie Minerva, in de richting fotografie. Nu maak ik foto’s voor Kunstspot. Mijn favoriete Kunstspot verhaal is 'De 7 best verborgen kunstwerken in Groningen.' Door dit verhaal ben ik mij bewust geworden van deze kunstwerken op straat.

Baudewijn Neumann

De kunstspot voor mij is de dame aan de Emmasingel. Groots, robuust en mooi. Ze tornt boven alles uit, maar wel ondersteunt door haar lange armen. Kunst is op straat, lekker rond dwalen en je komt altijd wel iets tegen. Daarnaast de trost van Groningen, het Groninger Museum. Prachtige tentoonstellingen die Groningen op de kaart zetten zoals David Bowie is. Maar er is in het museum ook geskatet bij een tentoonstelling van Laryy Klark, ook dat is kunst. Genoeg te beleven met kleine en grote kunst dus.

Jesse van der Tuuk

Ik zit in mijn derde jaar van de opleiding Audiovisuele Specialist aan het Noorderpoort College. Miguel hierboven, is dan ook een klasgenoot van mij. Tijdens mijn opleiding maakte ik al promotie video’s van bijvoorbeeld de Groninger Vrijwilligersprijs van 2015, ook houd ik erg van het maken van autonoom werk. Je kunt me meestal vinden met een camera of twee, mijn Nikon en een analoge camera. Ik schiet dan ook vaak nog op fotorolletjes, omdat er met het beeld minder te manipuleren valt. Ik vind het tof om in de video- en fotografie redactie van Kunstspot te zitten omdat ik veel affiniteit heb met de dingen waar het om draait bij Kunstspot, namelijk kunst en de fijne stad die Groningen is.

Lisa Jasperina Bommerson

  Ik had de eer de redactieleden te mogen portretteren, en ben voor deze serie geïnspireerd geraakt door de stad Groningen. Ik heb de Kunstspotters gefotografeerd op hun favoriete plek in de stad, van het Noorderplantsoen tot het Groninger station. Vanwege deze verschillende locaties zijn de persoonlijkheden van de geportretteerden terug te vinden in de foto's. Ik gebruik voor mijn fotografie altijd een analoge camera. Dit is een bewuste keuze, omdat ik op deze manier de haastigheid en snelheid ontvlucht die gepaard gaan bij het fotograferen met een digitale camera. Bij analoge fotografie neem je namelijk goed de tijd voordat je op het knopje klikt, omdat je per rolletje slechts een paar foto's kan maken. Hierdoor ben ik altijd bewust en aandachtig aan het werk. Ben je benieuwd naar mijn andere werk? Neem een kijkje op mijn website: http://www.lisajasperinabommerson.com/.

Sander van der Bij

Ik ben fotograaf bij Kunstspot. De camera geeft mij een mooi excuus om in contact te komen met de tofste mensen op het gebied van beeldende kunst hier in het Noorden. Deze ontmoetingen geven mij lekker veel input en helpen mij in mijn eigen werk als kunstenaar. Mijn spot ligt aan de Grote Markt, het Grand Theatre, waar voor mij 2017 heerlijk begon met een expositie.

Eerder betrokken bij Kunstspot

Annejet Fransen

Christine Huisman

Floor Hoogerheijde

Frieda de Witte

Gerdine Kruizinga

Loes Stam

Lotte van ter Toolen

Meike Leurs

Miguel Angel Ruiz Rivera

Minke van der Velde

Patriecia Kolthof

Peter Dicke

Walter de Boer

Scroll To Top